Foto: fah

Jedan dan u imigrantskom prihvatilištu košta 50 eura po glavi, tako da jedan imigrant košta Finske građane tijekom 100 dana oko 5000 eura

Finska nudi značajne novčane poticaje migrantima u nadi da će se oni dobrovoljno vratiti u svoje matične zemlje

Finska imigracijska služba najavila je veliko povećanje novčanih i materijalnih subvencija za 2019., u nekim slučajevima dvostruko više nego u 2018. godini.

Migranti koji nemaju novca za odlazak doma će primiti do 2000 eura gotovine i besplatnu avionsku kartu ako su sa popisa zemalja “Grupe A”, koje uključuju Irak, Somaliju, Afganistan i Bangladeš.

Alternativno, mogu se odlučiti za “materijalnu podršku” od čak 5000 eura za pokrivanje troškova kao što su “pomoć u pronalaženju stana” ili “osnivanje vlastitog posla” u matičnim zemljama.

Dodatni iznosi nude se još i za dodatno dijete.

“Želimo potaknuti povratak kući jer je to uvijek jeftinija opcija od ilegalnog boravka ovdje” – izjavila je za YLE Tarja Rantala, voditeljica projekta povratka volontera u Irak, Afganistan i Somaliju.

“Imamo mnogo imigranata u sustavu prijema s mnogim odbijenim zahtjevima za azilom i to postaje skupo. Jedan dan u imigrantskom prihvatilištu košta 50 eura po glavi, tako da jedan imigrant košta Finske građane tijekom 100 dana oko 5000 eura.”

YLE izvješćuje da je finska vlada raspodijelila oko 5,3 milijuna eura između 2016. i 2018. godine kao dobrovoljnu potporu za povratak i avionske letove za migrante, od kojih su većina bila Iračani.

Međutim, nagli pad dobrovoljnih povrataka imigranata u svoje domovine od 1.422 u 2017. na 646 u 2018. izazvao je zabrinutost oko toga kamo odlaze ti ilegalni azilanti.

“Znatno veći broj – oko 7400 imigranata od 2015. godine do danas – jednostavno je nestao”, izvješćuje YLE.

“Oni su ili ostali u Finskoj bez boravišne dozvole, vratili su se u svoju domovinu ili su napustili Finsku prema drugim dijelovima Europe.”

“Policijski podaci podupiru potonje. U razdoblju između 2016. – 2018. godine, više od 5.100 tražitelja azila pronađeno je u drugim zemljama EU. Zemlje EU pokušavaju vratiti te ljude u Finsku, koja je odgovorna za njihovo uklanjanje iz EU.”

Eksplozivna kriza “nasilja od strane bandi” trenutno proganja Finsku jer je u istočnim gradovima Oulu, Helsinki i šire otvoreno mnoštvo istraga o migrantima koji seksualno zlostavljaju djecu od 10 godina.

Migrantska kriza stvorila je “NO-GO zone” u kojima su žene i djeca silovana i zlostavljana.

Novi-Svjetski-Poredak.com

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!