Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

Fakultet hrvatskih studija pokrenuo upravni spor i podigao prijavu protiv ministrice Divjak, evo zbog čega!

S Fakulteta hrvatskih studija izvijestili su u četvrtak da su pokrenuli upravni spor i podnijeli prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak “zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti”.

Prijavu su podnijeli Općinskome državnom odvjetništvu u Zagrebu, a u njoj navode kako se osnovano sumnja da je “ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona”.

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija od 4. svibnja 2018. do 15. siječnja 2020. nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti, stoji u priopćenju s Fakulteta hrvatskih sudija.

Smatraju da je ministrica to bila dužna napraviti prema Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

“Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije”, tvrdi se u priopćenju koje je potpisao dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić.

Komentari

Komentari