Četvrtak, 23 siječnja, 2020

Evo zašto Dodik ne želi spor s Hrvatskom oko Pelješkog mosta

Milorad Dodik glasao je na predsjedništvu BiH protiv podizanja tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta, uz objašnjenje da je  to vitalni nacionalni interes srpskog naroda BiH.

Dodiku naime nije nimalo u interesu da zahladi odnose s RH zbog jednog drugog mosta i to na rijeci Savi. Hrvatska i BiH naime zajedno su krenuli u projekt mosta Gradiška, a jučer je i potpisan ugovor sa izvođačima radova za njegovu gradnju. Ugovor je vrijedan 19,5 milijuna eura, a a gradnju mosta zajednički financiraju RH i BiH.

Most je jako važan za Dodika i Republiku Sprsku jer se nastavlja na autocestu Banja Luka – Gradiška i bit će nova veza  tog dijela BiH s Europskom unijom. Postojeći most preko Save kao i sam granični prijelaz je u samom centru Gradiške i ondje nastaju velike prometne gužve.

Osim mosta, za Dodika je važno da Hrvatska izgradi i pristupne ceste novom mostu od cestarinskog prolaza Okučani, prenosi večernji list

A radi se o 9,5 kilometara četverotračne prometnice, procjenjene vrijednosti radova 410 milijuna kuna. Hrvatska bi na toj dionici trebala izgraditi i novi granični prijelaz. Natječaj za gradnju tih pristupnih cesta Hrvatske ceste će objaviti tijekom ove godine. Stog je posve jasno zašto Dodik ne želi spor s Hrvatksom oko Pelješkog mosta.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KAMO PLOVI NAJVEĆI LEDENI BRIJEG NA SVIJETU? Prije dvije godine odvojio se od Antarktike, no jedan detalj iznenađuje
>>> HARADINAJ: Srbija kupuje oružje, bojimo se rata
>>> Plenković: Kadrovska križaljka je gotova, iscurila i neka imena
>>> PADA VLADA? Posavec postavio novi ultimatum
Komentari

Komentari