Petak, 21 veljače, 2020

EVO KAKO POLICIJA BRANI GRANICE: Švicarska televizija optužila ih za nezakonito protjerivanje

Na švicarskoj javnoj televiziji SRF večeras će biti emitiran prilog u kojemu se nalazi i snimka hrvatske policije koja protuzakonito deportira migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. SRF u ističe da “Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH” te da to predstavlja kršenje europskog i međunarodnog prava.

Švicarski novinari su u roku od dva dana dokumentirali četiri takva slučaja koji se nazivaju “push back”, a u kojima je hrvatska policija, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švicarski novinari. Iako će prilog tek večeras biti emiritan, online je već dostupnoj tekstualnoj verziji priloga.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok.

“Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH”, rekao je SRF-u ovaj Pakistanac koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe prenosi Index.hr.

Potresno je i svjedočanstvo afganistanske obitelji s malom djecom kojoj su hrvatski policajci prijetili pištoljima. Unatoč tome što su od njih zatražili azil, što znači da ih hrvatska policija nije smjela deportirati iz Hrvatske, ova obitelj je protjerana u BiH uz cinično objašnjenje policajca da dobivaju “bosanski azil”,

SRF također navodi kako su od još mnogih migranata čuli da hrvatska policija onemogućava migrantima da podnesu zahtjev za azil, što predstavlja kršenje zakona, kao i snimljene grupne deportacije.

MUP već mjesecima tvrdi da su optužbe da se migranti iz Hrvatske vraćaju u zemlje iz koje su došli lažne.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ĆIRO BLAŽEVIĆ ĆE ŠOKIRATI HRVATSKU: Nećete vjerovati za koju stranku je snimio spot
>>> JACQUES POKORIO IZRAEL, POGLEDAJTE ŠTO JE UČINIO: Svi u Izraelu pričaju o Hrvatima
>>> Sramota: Jandroković u četvrtak odaje počast bleiburškim žrtvama, na komemoraciju šalje Sanadera
>>> Modrić iskreno o trenutku kojeg ne može zaboraviti: Primio sam poziv i počeo plakati…
Komentari

Komentari