Petak, 10 srpnja, 2020

EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Nasilno vraćanje tzv. “migranata” s granice je dozvoljeno

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u četvrtak je presudio da Španjolska nije prekršila europske zakone kad je odmah vratila dva migranta koji su preskočili ogradu na granici s Marokom.

Sedamnaesteročlano Veliko vijeće ECHR-a prihvatilo je španjolsku žalbu na presudu nižeg vijeća iz 2017. da je ta zemlja time prekršila zabranu kolektivnog protjerivanja inozemnih državljana.

Veliko vijeće je presudilo da su dvojica migranata »jurišom« na graničnu ogradu došli u nelegalnu situaciju. Incident se dogodio u španjolskoj enklavi Melilla na sjeveru Afrike, a migranti su to učinili unutar veće skupine, koristeći se silom.

Enklava je okružena s tri paralalelne ograde, visoke do šest metara.

Velike skupine migranata svakodnevno pokušavaju prijeći te barijere, a španjolske vlasti ih sustavno vraćaju u Maroko.

Državljani Obale Bjelokosti i Malija, koji čine dvojac u predmetu pred ECHR-om, nisu ranije pokušali ući u Španjolsku legalno, prijavivši se za vizu ili tražeći zaštitu na službenom graničnom prijelazu.

Zbog toga je na njima krivnja što španjolske vlasti nisu opravdale protjerivanje pojedinačnim odlukama, presudio je sud u Strasbourgu.

Upravo je time jučer Karlo Ressler, zastupnik Hrvatske u europarlamentu, pravdao vraćanje imigranata s granice koje provodi Hrvatska, a zbog čega se našla na udaru euroljevice. On je naime podsjetio kritičare Hrvatske da “migranti” koji

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe iz BIH, kazala je toj sudu da je za »Afrikance iz subsaharskog područja« gotovo nemoguće regularnim kanalima podnijeti zahtjev za azilom u Mellili, kao ni stići do službenog graničnog prijelaza.

Ostavljena im je opcija »penjanja preko ograde, morskog puta ili korištenja neregularnih načina prelaska granice«, napisala je Mijatović sudu.

Nevladina organizacija Europski centar za ustavna i ljudska prava naglasila je kako se ovom presudom dopuštaju »nasilna vraćanja migranata diljem Europe«.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HRVATI ĆE SE MORATI VRAĆATI IZ IRSKE? ‘Poljaci su se već počeli vraćati, otići će i Hrvati’
>>> Beogradski kuhar “nestao” u Hrvatskoj nađen u ćeliji u Sloveniji: Kuhao je “crystal meth”
>>> Djelovanje bijelog luka za koje vjerojatno još niste čuli
>>> Ispucao sva tri jokera pa ipak odustao: Biste li znali odgovor na pitanje za 250 tisuća kuna?
Komentari

Komentari