Petak, 3 travnja, 2020

Europski izbori: u Francuskoj i Mađarskoj zasad veći odaziv nego na prošlim izborima

Francuska bi ove godine mogla imati veći odaziv na europskim izborima nego 2014. ako se prijepodnevni trend nastavi i tijekom dana, ocjenjuje u nedjelju njemačka agencija dpa, a mađarska agencija MTI javlja da je i u toj zemlji do 13 sati odaziv veći nego na prošlim europskim izborima.

U podne 19,3 posto birača izašlo je na birališta, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova, što je gotovo četiri postotna boda više nego 2014. kada ih je bilo 15,7 posto.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i krajnje desna liderica Marine Le Pen ocijenili su izbore kao borbu između Macronove liberalne proeuropske agende i euroskeptičnog nacionalizma Le Penove.

Istraživanja javnog mišljenja pokazala su da se njihove dvije stranke bore za pobjedu.

Po zadnjoj anketi koju je u petak objavio Harris Interactive/Epoka, Nacionalno okupljanje (RN, krajnja desnica) dobiva 25 posto a Republique en Marche (REM, predsjednikova stranka) 22,5 posto, što znači da je francuska krajnja desnica povećala prednost pred Macronovom strankom prije europskih izbora koji se u nedjelju održavaju u kontinentalnoj Francuskoj.

U Mađarskoj je do 13 sati na birališta izašlo 24,01 posto birača, dok je na prošlim izborima 2014. odaziv u tom razdoblju iznosio 15,0 posto.

Mađarska bira 21 zastupnika u Europski parlament, a na birališta je pozvano 7,9 milijuna glasača.

 

 

(Hina,fah)

Komentari

Komentari