Europska pučka pravobraniteljica otvorila istragu protiv potpredsjednice EK za demokraciju DUBRAVKE ŠUICE!

Podijeli

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, navukla je za vrat europsku pučku pravobraniteljicu zbog slučaja uključivanja u program Dubrovačke televizije, piše Telegram. Šuica je u eteru emisije “Glas naroda” napala novinara Paska Tomaša zbog toga što je dopustio gledatelju da u programu uživo iznosi “objede, neistine, dezinformacije” o njezinoj imovini.

Ovakav eksces visokopozicionirane europske dužnosnice iziritirao je jednu hrvatsku građanku koja je odlučila, prema propisanoj proceduri, prijaviti neetično ponašanje Europskoj komisiji. Dobila je paušalan birokratski odgovor o Šuičinoj posvećenosti slobodi medija i pluralizmu, ali i prigovor kako je u svom prigovoru pristupila uz “manjak objektivnosti i nepristranosti” prema potpredsjednici.

Dodatno iritirana načinom na koji Komisija brani Šuičino javljanje na novinara u programu lokalne televizije, građanka je sve prijavila europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O’Reilly. U njezinom su uredu detaljno proučili transkript spornog uključenja Šuice u emisiju iz travnja ove godine i na koncu pokrenuli istragu.

“Povjerenica Šuica je svojim ponašanjem pokazala nepoznavanje osnovnih demokratskih načela Europske unije. Još je strašnija činjenica da je upravo ona potpredsjednica Europske komisije i da joj se portfelj odnosi na demokraciju”, govori nam građanka koja se, nakon što je vidjela eksces, prvo obratila Europe Direct Contact centru kako bi je uputili u proceduru prijave neetičnog ponašanja.

Iako su joj tamo tvrdili kako se ta procedura vodi po Kodeksu dobrog administrativnog ponašanja, iz Europske komisije joj nakon prijave odgovaraju suprotno, kako je prigovor podnesen prema pogrešnom kodeksu koji se odnosi na administrativno osoblje, a ne na izabrane dužnosnike. No, Komisija je pritužbu svejedno stavila u proceduru.

Komentari

Najnovije