Nedjelja, 27 rujna, 2020

EU POPUSTILA u strahu da Britanija ne postane “novi Singapur”: Postignut sporazum o Brexitu!

Boris Johnson je uspio tamo gdje Theresa May nije! Kad su u EU shvatili da misli ozbiljno i da se neće dati ucjenjivati, te da će izlazak EU bez sporazuma najviše štetiti EU koja je i bez toga na rubu nove recesije – pristali su na većinu njegovih uvjeta, nakon što je jučer Bloomber napisao kako Merkel i Macron strahuju da će Britanija postati “Singapur na Temzi”, odnosno da će Britanija nakon izlaska iz EU skresati većinu besmislenih ograničenja i birokratskih propisa koje nameće EU.

“Merkel i Macron su zabrinuti da će UK srezati poreze i regulacije, no oni se prvo trebaju zabrinuti oko vlastite konkorentnosti”, napisali su. No taj strah je očito imao učinka: predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson potvrdili su u četvrtak da je postignut sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, prenose agencije.

Juncker je kazao da je sporazum o brexitu pošten i uravnotežen kako za Veliku Britaniju tako i za Europsku uniju, pozvavši čelnike EU-a da na summitu u Bruxellesu podrže sporazum.

“Imamo sjajan sporazum kojim vraćamo kontrolu”, rekao je Johnson. Dodao je da bi britanski parlament na sjednici u subotu trebao glasovati za sporazum.

Još u četvrtak bio protiv sporazuma

Juncker je još u četvrtak izdvojio niz problematičnih točaka u posljednjem britanskom prijedlogu za izlazak iz Europske unije, poručivši kako su potrebne dodatne rasprave.

“Prihvaćanje takvog prijedloga ne bi zadovoljio sve ciljeve backstopa: sprječavanje povratka tvrde granice, očuvanje suradnje između sjevera i juga i gospodarstva na otoku, kao i zaštitu jedinstvenog tržišta EU-a i položaju Irske unutar njega”, priopćila je Europska komisija nakon Junckerovog razgovora s irskim premijerom Leom Varadkarom i Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća na odlasku.

 

Komentari

Komentari