Ponedjeljak, 27 siječnja, 2020

EU mora pregovarati s afričkim zemljama o migrantskim centrima

Europska unija počet će pregovore s afričkim zemljama o tome žele li na svojem teritoriju otvoriti tzv. “regionalne platforme za iskrcavanje” migranata spašenih na Mediteranu, rekao je europski povjerenik Guenther Oettinger za njemačke medije u nedjelju.

Oettinger, povjerenik za proračun, rekao je za Frankfurter Allgemeine Zeitung da europski dogovor o uspostavi takvih centara “zahtijeva sporazum o partnerstvu sa zemljama u sjevernoj Africi, koje se nalaze ili izravno na Mediteranu ili u Sahelu.”

“To je ono što sada moramo dogovoriti”, dodao je.

Prije toga je predložio da EU izdvoji 6 milijardi eura za te centre.

List navodi da se Libiju, Mali, Niger i Nigeriju u Bruxellesu smatra najboljim kandidatima za to, iako Oettinger to nije potvrdio izravno.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija je zemlja upravo preuzela predsjedanje EU-om, rekao je u subotu da je važno da pojedine države članice iskoriste svoje veze s afričkim zemljama kako bi se pronašlo rješenje za migrantsku krizu.

Posebno je spomenuo Italiju i Libiju kao i Španjolsku i Maroko.

Nijedna sjevernoafrička vlada nije još dala do znanja da bi mogla biti voljna otvoriti takve centre za svojem teritoriju. Nekoliko zemalja, uključujući Egipat, Libiju i Maroko, tu su zamisao otvoreno odbacili. Hina

Komentari

Komentari