Srijeda, 3 lipnja, 2020

EU IZGLASALA KONTROVERZNU DIREKTIVU, OVO JE KATASTROFA ZA INTERNET: Hrvatska već sprema novi zakon, evo što se sve mijenja

Tek treba vidjeti kako će izgledati praksa nakon što se prenese u nacionalna zakonodavstva, ali jedna stvar je sigurna, internet će teško ostati isti

S 348 glasova “za”, 274 “protiv” i 36 “suzdržanih” Europski parlament danas je podržao kontroverznu direktivu o autorskim pravima.

Nakon mjeseci snažnog lobiranja i žestoke rasprave medijskih djelatnika i umjetnika, zagovornika slobode interneta i tehnoloških divova, izglasana je Direktiva koja je podijelila javnost.

Platforme odgovaraju za sadržaj

Google je već više puta prijetio kako će biti prisiljen ukinuti Google news u Europi ili blokirati milijune videozapisa u Europi na Youtubeu, dok pobornici jednostavno poručuju kako će sve ostati isto, samo će stvarni autori djela dobivati veći dio zarade od oglašavanja.

No najsporniji članak 13. donesen je kako bi osnažio pregovarački položaj kreatora sadržaja i vlasnika autorskih prava poput skladatelja, novinara i umjetnika, u odnosu na platforme poput YouTubea i Tumblra koje koriste njihova djela. Od sada bi platforme trebale biti odgovorne za sadržaj koji će trebati biti dijeljen u skladu s autorskim pravom.

Koliko god iz EU ponavljaju kako se ništa ne bi trebalo promijeniti te kako Direktiva jednostavno znači da će autori biti pravednije plaćeni, ona za sobom neizbježno povlači i stvaranje robota koji će cenzurirati sadržaj prilikom samog uploadanja. Tehnološkim divovima će biti jednostavnije ugraditi upload filter koji neće dopustiti objavljivanje sadržaja koji krši autorsko pravo nego se pravdati, tužiti i/ili plaćati kršenje autorskog prava za svaku objavu korisnika.

Meme ostaju, ali…

Koliko god Direktiva predviđa da fizička osoba može “na digitalan, nekomercijalan i razmjeran način koristiti kratkim izvadcima ili kratkim doslovnim navođenjem iz djela ili drugog sadržaja u stvaranju novog djela koji zatim učita, u svrhu kritike, osvrta, ilustracije, karikature, parodije ili pastiša”, ti upload filteri neće moći prepoznati tu razliku između stvarnih videozapisa i parodija i memea, što dovodi do cenzure.

Kako će to konkretno izgledati tek treba vidjeti, nakon što se Direktiva implementira u nacionalna zakonodavstva. Google je pohvalio izmjene od prvotnog prijedloga teksta Direktive te najavio kako će surađivati sa zakonodavcima, izdavačima, kreatorima i nositeljima autorskih prava, prilikom implementacije novih pravila od strane država članica EU jer su svi detalji prilično važni, obzirom na dosta sivih zona, no teško da će sve ostati isto.

Hrvatska ima još dvije godine

Kako prenosi Zimo, svoje mišljenje o Direktivi objavili su i iz hrvatskog Društva za zaštitu novinarskih prava :

“Usvajanje Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU presudan je korak za autore i izdavače u medijskoj industriji u participiranju u prihodima koje njihov rad generira na internetu. Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) ističe da je za autore, novinare i fotoreportere, posebno bitno načelo prikladne i razmjerne naknade koja će osigurati da svaki autor ima koristi od Direktive, u skladu s načelima neotuđivosti intelektualnog vlasništva kao temeljnog ljudskog prava.

Usvajanje Direktive je očekivano jer sentiment svih relevantnih europskih institucija već duže vrijeme ide u smjeru zaštite autorskih prava i bolje regulative velikih internetskih platformi koje su se dosad zbog zlouporabe monopolističkog položaja naplaćale kazni u enormnim iznosima – komentira predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Napominje kako sad imamo 24 mjeseca za implementaciju Direktive u nacionalno zakonodavstvo, u čemu će, osim zadanih načela, države imati dosta slobode u detaljima koji nisu definirani. U Hrvatskoj će se, kako je najavila ministrica kulture, donositi novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, a DZNAP u tom procesu želi osigurati adekvatan položaj novinara i medija te postaviti dobre temelje za pregovore o pravičnim naknadama.

Očekujemo poziv u radnu skupinu koja će izrađivati novi zakon, tim više što imamo 10-godišnje iskustvo u kolektivnoj zaštiti novinarskih autorskih prava, prikupljanja naknada od prodaje autorskih sadržaja i njihove fer raspodjele između novinara i izdavača ” kaže predsjednica DZNAP-a.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> U SLAVONIJI SE OSTVARUJE NAJCRNJI SCENARIJ: ‘Ovakvo nešto se ne pamti u zadnjih 30 godina’
>>> DRASTIČAN PORAST KREDITA U JEDNOJ VALUTI, I TO NE SAMO GOTOVINSKIH: Trebate biti oprezni, i u HNB-u su zabrinuti
>>> ‘Ne plačite za Pevecima! Ovo su prave žrtve njihove samovladavine’
>>> MOSTAR: Nitko se ne usudi maknuti imena ulica Budaka, Francetića, Vokića…
Komentari

Komentari