Srijeda, 8 srpnja, 2020

EU: Gaza i Izrael opasno blizu novog rata

Gaza i Izrael se nalaze “opasno blizu” novog rata nakon nedavnih sukoba, upozorila je Europska unija i pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost.

– Eskalacija nasilja prethodnih dana opasno približava Gazu i Izrael novom ratu. Prvi prioriteti su održavanje primirja i nedovođenja života civila u opasnost – rekla je glasnogovornica vanjskopolitičke službe EU-a.

Jedan palestinski bolničar je u petak ubijen tijekom prosvjeda na granici Izraela i Gaze, javlja Al Jazeera.

U noći između srijede i četvrtka je došlo do najžešćih sukoba od rata 2014. godine.

Europska unija je kao “neprihvatljivo” ocijenila Hamasovo ispaljivanje raketa na jug Izraela kao i “druge nasilne i provokativne akcije Hamasa i drugih palestinskih ekstremista protiv Izraela”, dok je Izrael pozvan na uzdržanost.

– Iako ima pravo braniti se, od Izraela se očekuje da nastavi pokazivati uzdržanost i učini sve da izbjegne civilne žrtve u Gazi – navode iz Unije.

Također, izraženo je žaljenje zbog “tragičnog gubitka” trudne Palestinke i njenog djeteta.

Europska unija je do sada pružala “svu podršku naporima Egipta i UN-a za smanjivanje tenzija” u Gazi i želi nastaviti podržavati “međupalestinsko pomirenje kako bi se Gaza i Zapadna obala ujedinile pod jedinstvenom i legitimnom palestinskom vlašću”./Fena/HMS/

Komentari

Komentari