Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

ERJAVEC ‘U Jugoslaviji granice među federalnim jedinicama uopće nisu bile definirane’

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu u Trstu, gdje je u sklopu slovenskog izaslanstva pod vodstvom premijera Mire Cerara sudjelovao na trećem summitu njemačke Berlinske inicijative, da su neriješena granična pitanja jedan od ključnih izazova za stabilizaciju Balkana.

“Znamo da u okviru nekadašnje Jugoslavije granice nisu bile definirane i da praktično unutar zapadnog Balkana, bez obzira na to što imamo nove države, ostaje niz otvorenih graničnih pitanja koja ni nakon 26 godina nisu riješena”, kazao je u izjavi slovenskim novinarima koji prate skup u Trstu šef slovenske diplomacije.

Granična i ostala dvostrana pitanja se, po Erjavčevim ocjenama, i inače rješavaju presporo, zbog čega je, kako je istaknuo, potrebno ojačati nastojanja u tom pravcu i svestrani dijalog.

O pitanjima odnosa dviju država, pa i o suprotnim stajalištima Slovenije i Hrvatske u pogledu arbitražne presude koju su o graničnom prijeporu Slovenije s Hrvatskom donijeli međunarodni arbitri, prije toga su u Ljubljani na svom sastanku razgovarali slovenski premijer Miro Cerar i predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, složivši se da je unatoč razlikama u pogledu na otvorena pitanja potreban dijalog.

Najavili su svoj ponovni susret i nastavak dijaloga u rujnu ove godine, a Plenković je Cerara pozvao u posjet Hrvatskoj.

Erjavec je pak u Trstu na marginama summita o problematici ekonomskog razvoja i stabilizacije Balkana razgovarao i s britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom, te europovjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom.

Hina/Fah

Komentari

Komentari