Petak, 10 srpnja, 2020

ERDOGAN ZAPRIJETIO PA DOBIO OŠTAR ODGOVOR: Kosovo neće biti ničiji vazal

Zamjenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je u Prizrenu da Kosovo nije ničiji vazal i da predsjednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja može smijeniti samo narod koji ga je izabrao.

Odgovarajući na kritike turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana upućene Haradinaju povodom odluke o smjeni funkcionera kosovske policije zbog ugićenja šestoro turskih državljana osumnjičenih za podršku pokretu Fetulaha Gulana, Ljimaj je rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svima, ali da “vazal” neće biti nikome, piše N1.

“Moja poruka za Vladu i premijera Kosova je da smo mi suverena i nezavisna država. Nitko i ništa ne može da preti sem naroda Kosova. On je dao mandat premijeru, on ga smenjuje, nijedna druga država, nijedan lider ne može da nam kaže tko treba voditi Vladu Kosova”, kazao je Ljimaj.

On je istakao da to treba da bude jasno i Erdoganu koji je pokazao prijateljstvo prema Kosovu.

“Premijer je primjenio Ustav Kosova, Vlada vodi računa o interesu zemlje i bilo koji bude pokušao da dirne u to će dobiti isti odgovor”, kazao je Ljimaj i dodao da je Kosovo zapadno-europska zemlja.

Prema njegovim riječima, ugićenje i deportacija turskih državljana je djelo sumnjive agende.

“Tražit ćemo do kraja odgovornost, zašto se dogodilo i nikada se u našoj zemlji zbog ličnih agendi koje ne predstavljaju interese Kosova to ne može dogoditi”, rekao je Ljimaj.

Erdogan je jučer u Istanbulu optužio Haradinaja da podržava “teroriste”, pošto je smijenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Faljamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gašija, zbog uhićenja šestoro turskih državljana.

Haradinaj je smijenio ministra i direktora KOA, jer nije bio informiran o ugićenju šestorice turskih državljana povezanih s pokretom Fatulaha Gulena koji je u Turskoj optužen za pokušaj državnog udara.

Povodom tih događaja Erdogan je juče upitao Haradinaja od kada štiti one koji su izveli državni udar i od koga dobija naredbe, a poručio mu je i da će da “plati”. On je takođe optužio i SAD koje navodno kontroliraju Haradinaja./HMS/

>>> ERDOGAN ZAPRIJETIO HARADINAJU: Odgovarat ćeš pred mojom braćom Kosovarima

Komentari

Komentari