Četvrtak, 2 travnja, 2020

ERDOGAN PRIJETI: “Pustit ću milijun Sirijaca koji bježe iz Idliba na Europu”

Turska je odlučila da više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik Reutersu.

Dužnosnik je to rekao očekujući masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idliba gdje se nalazi milijun raseljenih ljudi.

Turska policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani, rekao je dužnosnik.

Ranije u četvrtak lokalni sirijski guverner objavio je da su u napadu na tursku vojsku u Idlibu u Siriji, mjestu koje je zadnje veće uporište Islamske države u toj zemlji, ubijena devetorica vojnika. To je razbjesnilo Erdogana.

Guverner pokrajine Hatay koja graniči sa Sirijom za napade je optužio snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, odnosno sirijsku vojsku.

Turski predsjednik Erdogan je u četvrtak navečer sazvao izvanredno zasjedanje vijeća sigurnosti u Ankari na kojem su bili ministar obrane i šefovi tajnih službi.

Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu.

Turska je poslala tisuće vojnika u tu graničnu sirijsku pokrajinu i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala islamiste protiv ofenzive sirjske vojske.

Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata. Vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u posljednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami.

Raniji pregovori Ankare i Moskve o smirivanju sukoba u Idlibu nisu polučili značajniji rezultat.

Ukoliko se Erdoganove prijetnje ostvare, Europa bi mogla imati vrlo velikih problema, jer su ljudi koji bježe od Asadove ofenzive uglavnom pripadnici ili simpatizeri ISIL-a koji je do sad već izveo nebrojene terorističke akcije u Europi.

Komentari

Komentari