Nedjelja, 27 rujna, 2020

EPP protiv “klimatskog skepticizma”, za ukidanje potpora za fosilna goriva

Europska pučka stranka (EPP) odbacuje klimatski skepticizam, ali i zeleni socijalizam i utopijske klimatske politike radikalne ljevice, a rješenje za smanjenje emisija stakleničkih plinova vidi u klimatskim inovacijama, kaže se u stranačkoj platformi usvojenoj u četvrtak u Zagrebu.

EU je odgovoran za manje od 10 posto svjetske emisije CO2 i predsjednica nove Europske komisije postavila je ambiciozan cilj smanjenja emisija za najmanje 50 posto do 2030. godine, a EU je već najavila nove, izrazito visoke poreze na nove automobile.

Ursula von der Layen članica je konzervativnog bloka europskih stranaka koji je na kongresu u Zagrebu iznio svoju viziju za održivi planet, top temu u Europi nakon uspjeha Zelenih na europskim izborima i globalnih prosvjeda mladih za spas Zemlje.

Pučani smatraju da je emisije moguće smanjiti uz istovremeno otvaranje novih radnih mjesta. Potrebna su ulaganja u istraživanje i razvoj svih dostupnih tehnologija s niskim udjelom ugljika ili bez njega radi smanjenja stakleničkih plinova kako bi se postigla nulta emisija, piše u dokumentu.

Krovna europska stranka centra protivi se i klimatskom skepticizmu kojeg zastupa američki predsjednik Donald Trump, ali i zelenom socijalizmu i utopijskim politikama radikalne ljevice.

“Želimo podržati socijalnu tržišnu ekonomiju i stvoriti prave poticaje za građane i tvrtke da smanje svoj ugljični otisak”, ističu pučani.

Zalažu se za ukidanje subvencija za fosilna goriva i preusmjeravanje potpora tehnologijama za prikupljanje, skladištenje i ponovno korištenje CO2.

Put kojim treba ići je, po njima, preobrazba obrazaca potrošnje u kružno gospodarstvo u kojoj se otpad smatra resursom.

Ulaganja u zelene inovacije poboljšat će međunarodnu konkurentnost EU-a, a visoki europski standardi o okolišu te kvaliteta hrane i proizvoda nikada neće biti ugroženi pri trgovinskoj razmjeni s trećim zemljama, obećavaju europski konzervativci.

Drže i da svi budući trgovinski sporazumi između EU-a i trećih strana moraju uključiti klauzulu kojom se obvezuju stranke Pariškog sporazuma i predviđaju proporcionalne mjere u slučaju nepoštivanja. Sjedinjene Države istupile su iz Pariškog sporazuma, globalnog pakta za smanjenje emisije stakleničkih plinova i zaustavljanje klimatskih promjena. Trump je to obećao biračima kako bi dao poticaj američkoj ekonomiji. On smatra taj sporazum nepoštenim jer najveće zagađivače, poput Kine, zapravo ne obvezuje ni na što, a zemlje koje su blizu neutralnosti po pitanju ugljika financijski oštro kažnjava.

Komentari

Komentari