Četvrtak, 9 srpnja, 2020

EPILOG MORBIDNOG UBOJSTVA U PALOVCU: Dobila 15 godina za ubojstvo sestre, mještani: “Da se nas pita ne bi nikad izašla”

Varaždinski Županijski sud donio je nepravomoćnu presudu u slučaju ubojstva u Palovcu koje je šokiralo Hrvatsku. Smiljana Srnec proglašena je krivom za smrt svoje sestre Jasmine Dominić te osuđena na 15 godina zatvora.

Određena joj je maksimalna zatvorska kazna, a u nju joj se uračunava vrijeme provedeno u zatvoru. Mora platiti i 22.000 kuna sudskih troškova.

Sudac Tomislav Brđanović u obrazloženju presude vrlo brzo iznosi zašto smatra daje Smiljana Srnec kriva za smrt sestre Jasmine, da su iz svih provedenih dokaza i vještačenja kod suda stvorili nedvojben zaključak da je Smiljana Srnec počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret…

– Središnje pitanje je tko je usmrtio jasminu Dominić i vrijeme izvršenja. Prema prijavi nestanka svjedoci govore da su žrtvu vidjeli u ljeto 2000. godine, a prema zadnjem opisu da je viđena u kolovozu 2000. godine. Sud zaključuje da je ubijena u ljeto 2000. i nije proturječno iskazima Dražena Palfija i Sofije Križaić. Roditelji su je zadnji puta čuli u kolovozu 2000. i ne proizlazi da ju je netko vidio osim Smiljane Srnec u kolovozu ili rujnu 2000. Prema mjestu gdje je leš pronađen i da je od usmrćenja do smještaja leša prošlo tri sata upućuje na zaključak da je žrtva ubijena u kući – govori među ostalim sudac Brđanović.

Sudac Tomislav Brđanović u 15.04 završio je s obrazloženjem presude. Na kraju je rekao da bi se moglo govoriti i o podmuklom ubojstvu, a najviša kazna izrečena je iz razloga jer je tijelo skrivala 19 godina.

Smiljana Srnec tijekom cijele rasprave nije prestajala plakati. Bila je i u suzama dok su je izvodili iz sudnice.

– Nisam zadovoljan presudom. Žalit ćemo se kad dobijemo pisani otpravak presudu. Smiljana je teško primila presudu, nisam uspio s njom razgovarati. Smatramo da je osuđena iako nije dokazano da je u vrijeme kad je počinjeno kazneno djelo ona sama živjela u kući – rekao je odvjetnik Smiljane Srnec, Krešimir Golubić.

Podsjetimo, Smiljana Srnec (45) optužena je za ubojstvo svoje sestre Jasmine, koje se dogodilo prije 20 godina, nakon čega je do veljače prošle godine Jasminino tijelo bilo skriveno u zamrzivaču u kući Smiljane Srnec u Palovcu. O tom su slučaju pisali i svjetski mediji, a slučaj škrinja jedan je od najintrigantnijih u hrvatskoj enciklopediji zločina.

Novinari Jutarnjeg lista razgovarali su s mještanima Palovca koji su većinom uvjereni da je njihova sumještanka – kriva. U palovečkom kafiću „Domino”, Luka (18) je komentirao:

“Za današnje je vrijeme to smiješno mala kazna, no, ima sreću pa joj se sudilo po starom Zakonu kad su kazne bile znatno manje. Već čuvanje leša u škrinji 18 godina, zaslužuje drastičnu kaznu”

– Svi u selu smo uvjereni da je Smiljana ubila Jasminu, ali ono što smo pratili sa suđenja, a svi smo redovito pratili, za to nisu izneseni nikakvi dokazi – govori Luka. Ostali kimaju glavom. Marina dodaje da se već i prije, dok je obitelj govorila da je Jasmina s dečkom na brodu, po selu govorilo da je skončala od Smiljanine ruke.

Za njih je, kao i selo pokolebala Smiljanina laž, kad je lažno prijavila napad. – Nakon što je prokockala novac, u modricama je prijavila da su ju napali Romi i oteli joj novčanik. Policijskom je istragom ustanovljeno da je napad lažiran, a Smiljana se ozlijedila sama.

Jednom je rekla da su kćeri u školi ukradene naočale, svi su bili uvjereni da se nada za njih dobiti odštetu i potrošiti ju na kocku. Jasminu je ošišala na ćelavo, nije izlazila van, ali susjedi su ju vidjeli na prozoru – govore.

Svjedok optužbe Boris Kocijan uoči presude je bio kratak:

– Bude li Smiljana proglašena nevinom, onda je napravila budale od cijelog svijeta.

Svjedok optužbe bio je i Jasminin ujak, Dragutin Sabol. – Da se mene pita ne bi nikad ne bi izašla iz zatvora – bio je vrlo potresen pola sata uoči suđenja.

Komentari

Komentari