Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

EPIDEMIOLOG S HARVARDA: Pandemiju nemoguće obuzdati! Virus će se proširiti na 40-70 posto svjetske populacije

Podijeli

Epidemiolog s Harvarda, Marc Lipsitch, kazao je da je njegov stav da se, u konačnici, bolest neće moći obuzdati.

Obuzdavanje bolesti je prvi korak u odgovoru na bilo koju zarazu. U slučaju virusa COVID-19, mogućnost sprečavanja pandemije, čini se, odigrala se u svega nekoliko dana. Sve je počelo u siječnju, Kina je počela ograđivati sve veća i veća područja oko Wuhana, te na kraju karantenom obuhvatila više od 100 milijuna ljudi. Stanovništvu je rečeno da ne napuštaju domove te su ih dronovima upozoravali ako bi ih uočili na ulici. Unatoč tome, virus je potvrđen u 24 zemlje.

Bez obzira na očiglednu neučinkovitost svih mjera prevencije – i bez obzira na njihov društveni i ekonomski učinak – virus se i dalje nezaustavljivo širi. Pod političkim pritiskom da zaustavi virus, kineske vlasti su prošlog četvrtka najavile da će u provinciji Hubei organizirati provjeru od vrata do vrata tražeći znakove bolesti, a potom zaražene slati u kampove. No, čak i uz idealno zadržavanje svih oboljelih, širenje bolesti možda sa ne može spriječiti. Testiranje osoba koje su već bolesne nije dovoljno dobra strategija s obzirom na to da ljudi mogu proširiti virus i ako se osjećaju dobro i normalno odlaze na posao.

Lipsitch predviđa da će u nadolazećoj godini 40 do 70 posto svjetske populacije biti zaraženo koronavirusom, no odmah naglašava i da će većina imati vrlo blage simptome ili ih možda uopće neće imati, prenosi jutarnji.hr 

Baš kao i kod gripe, koja je često fatalna za ljude koji već pate od nekih drugih kroničnih bolesti, većina slučajeva prođe bez liječničke pomoći. Sve u svemu, oko 14 posto zaraženih gripom nema nikakve simptome.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MAJKA OČAJNA: ‘Moji sinovi su zaraženi korona virusom, što mislite kako sam’
>>> STRUČNJACI USTVRDILI: Alkohol će pomoći u suzbijanju Korona virusa
>>> FARMACIJA TRLJA RUKE: ‘Imamo cjepivo protiv koronavirusa!’ Svi će morati primiti po dvije doze?
>>> NA OVOME NEĆE STATI – RAVNATELJ KBC-a: Ostvariti će se crne prognoze, vjerojatno će biti još zaraženih
>>> VAŽNO: Upute stožera civilne zaštite Republike Hrvatske vezano za koronavirus
Komentari

Najnovije