Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Elon Musk više ne bi bombardirao Mars, evo čemu se sad domislio

Umjesto termonuklearnog oružja osnivač i šef tvrtke SpaceX upogonio bi na tisuće satelita. Ali, ni ta ideja baš ne drži vodu

Elon Musk ima novu ideju kako Marsovu atmosferu pretvoriti u gostoljubivije mjesto za život. Bombardiranje polova Crvenog planeta nuklearnim oružjem, za što se bio javno zalagao od 2015. godine, palo je u drugi plan.

Prema toj ideji, eksplozija bi vodu zarobljenu u ledu pretvorila u paru i oslobodila ogromne količine ugljik-dioksida, što bi potaklo stvaranje učinka staklenika na tom planetu. Još prošlog tjedna je ponovio tu zamisao, pa čak i napravio majice kojima zagovara nuklearno bombardiranje.

Ali, u međuvremenu se predomislio i nuklearne bombe zamijenio – satelitima. Na tisuće satelita nosilo bi ogromna ogledala pomoću kojih bi zagrijali polove koristeći Sunčevu energiju.

Ipak, Musk nije u potpunosti odustao od termonuklearnog naoružanja. Pojasnio je kako ne zagovara eksplozije iznad površine Marsa, već iznad atmosfere kako bi stvorili veliki broj umjetnih sunaca uz razmjerno malo problema s radijacijom. To, smatra on, nije rizičan pristup rješavanju problema kako Mars učiniti gostoljubivijim mjestom za ljude, prenosi tportal

No, sateliti umjesto nuklearnih bombi neće riješiti glavne probleme koje treba riješiti kako bismo teraformirali Mars. U članku objavljenom lani u časopisu Nature Astronomy pokazano je kako oslobađanje zaliha ugljik-dioksida na tom planetu neće biti dovoljno za takvu preobrazbu.

Prvo, u Marsovim polovima nema dovoljno ugljik-dioksida kako bi se aktivirao dovoljno snažan učinak staklenika. Drugo, za razliku od Zemlje Mars brže gubi atmosferu pa bi svi tako stvoreni plinovi jednostavno iscurili u svemir, piše Business Insider.

Komentari

Komentari