Srijeda, 8 travnja, 2020

Ekshumacija kod Zagvozda: pronađeni posmrtni ostaci ukupno 30 osoba

Posmrtni ostaci ukupno 30 osoba ekshumirani su na području općine Zagvozd tijekom terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije koju je provela i koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija, izvijestio je MORH na svojim internetskim stranicama.

U razdoblju od 19. do 27. listopada 2018. godine obrađene su tri lokacije, dvije masovne i jedna pojedinačna grobnica.

Na lokaciji Groblje Jerkuša iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci 24 osobe, dok su na području Lovrinčevića na lokacijama Sudišće-kod bora ekshumirani posmrtni ostaci jedne, a na lokaciji Mavića ograda pet osoba.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Odjel patologije KBC-a Split na daljnju stručnu obradu.

Ove terenske aktivnosti Uprava za zatočene i nestale iskoristila je i kako bi, kroz razgovore s lokalnim stanovništvom, prikupila nova ili dodatna saznanja o mjestima pojedinačnih i masovnih grobnica na širem području Splitsko-dalmatinske županije.

Uprava za zatočene i nestale svoje terenske aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja (NN 143/2012).

Ministarstvo hrvatskih branitelja i ovim putem zahvaljuje svim nadležnim sudionicima uključenima u ovaj proces istraživanja – Zapovjedništvu za potporu Ministarstva obrane i Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj, a posebno općini Zagvozd koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu dali svoj doprinos uspješnom provođenju ovih aktivnosti, kažu u MORH-u


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Jedna kobna izjava: Kolindine riječi naslućuju nešto dramatično

>>> (VIDEO) Migranti provaljuju u kuće kod Rijeke, Plitvičkih jezera i Korenice: Vlasnici kuća uznemireni

>>> JE LI MU DOŠAO KRAJ? Otkrivena afera Milorada Pupovca koja bi ga mogla koštati

Komentari

Komentari