Četvrtak, 28 svibnja, 2020

EKOLOŠKI INCIDENT Otrovna mrlja stigla do Gračanice, ide prema Doboju, voda nije za upotrebu

Mrlja koju je u rijeci Spreči formirala kemikalija koja je iscurila iz odlagališta Tvornice sode u Lukavcu jutros je primjećena na području Gračanice i kreće se prema Doboju, priopćio je Srni glasnogovornik Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović.

On je istaknuo da PH vrijednost u ovom trenutku iznosi 10 i da se smanjuje u odnosu na jučerašnji dan, kada je iznosila 12.

Prema njegovim riječima, ta vrijednost je još osjetno iznad normalne koja iznosi pet do šest, ali ne i previsoka, ali će definitivno praviti štetu sve dok ne postigne uobičajenu vrijednost.

“Očekuje se da ta PH vrijednost, kada mrlja dođe do Doboja i mjesta gdje se Spreča ilijeva u Bosnu ona bude još manja”, rekao je Stojanović, dodajući kako se očekuje da mrlja s lužinom do ušća Spreče u Bosnu kod Doboja stigne sutra.

Prema njegovim riječima, nadležne ekipe su na terenu, prate situaciju i javnost će biti obavještavana o razvoju situacije.

On je ponovio upozorenje građanima u slivu Spreče i Bosne da do daljnjeg ne koriste vodu iz tih rijeka i da putem medija prate situaciju, sve dok nadležne institucije ne jave da je voda za upotrebu. /Srna/HMS/

Komentari

Komentari