Utorak, 7 srpnja, 2020

EK organizira donatorsku konferenciju za razvoj cjepiva, očekuje se najmanje 7,5 milijardi eura

Europska komisija domaćin je virtualne donatorske konferencije u ponedjeljak na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bit će domaćin virtualnog sastanka donatora iz Bruxellesa s početkom u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Očekuje se da će se na događaju prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura. Sredstva će se uglavnom dodjeljivati međunarodnim zdravstvenim organizacijama i istraživačkim mrežama.

Na konferenciji među ostalima sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Prikupljenim sredstvima udružit će se resursi širom svijeta kako bi se što brže razvilo cjepivo i učinkovito liječenje, koji bi trebali svima biti dostupni po pristupačnim cijenama.

Merkel je tijekom vikenda obećala “značajno financijsko sudjelovanje” Njemačke, a dpa predviđa da bi se radilo o stotinama milijuna eura.

Ciljeve konferencije u nedjelju je podržao i papa Franjo. Unatoč nedavnim obećavajućim naznakama i praktički neograničenim sredstvima koja se ulažu u razvoj cjepiva, mnogi znanstvenici smatraju da su obećanja da ćemo cjepivo imati unutar godinu dana jednostavno preoptimistična, te da će razvoj potrajati znanto dulje. U normalnim okolnostima, razvoj cjepiva traje između 10 i 15 godina.

 

Komentari

Komentari