DŽAFEROVIĆ: Ovo što se događa vodi BiH i kompletnu regiju u rat

Podijeli

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentirao je “non paper” koji poziva na prekrajanje granica u regiji. Kazao je kako “ovo što se događa, vodi BiH i kompletan region u rat”. Poručio je da to neće dozvoliti.

“Ovo što se događa može se tumačiti na različite načine, ali mislim da je gore od toga. Ovo je nešto što vodi BiH i kompletnu regiju u rat. Mi nećemo dozvoliti ni pod kakvu cijenu da se atakuje na teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet BiH. Toga moraju biti svjesni svi. Svi koji to rade, i BiH i regiju i Europu uvlače u rat. To, mislim, nikome ne odgovara”, rekao je Džaferović, prenosi N1.

Svima onima koji, kako je rekao, pokušavaju “atakovati na BiH” poručio je da je “nezavisna i cjelovita BiH naša sloboda za koju će se boriti”.

“Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH koju volimo i cijenimo. Pozivam sve te retrogradne snage u BiH i u bh. okruženju, Europi i svijetu. Historija je učiteljica života. Neka konačno nešto nauče iz historije. Carevine su dolazile, propadale, prolazile, BiH je ostajala i opstajala. BiH je sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH. U najtežem razdoblju svoje historije zahvaljujući Armiji RBiH čiji jubilej danas obilježavamo. Neka nauče konačno nešto iz prošlosti. BiH neće moći ništa uraditi dok je nas koji je volimo, cijenimo. Neka vode računa o svojim državama i teritorijalnom integritetu svojih država”, kazao je Džaferović.

Kazao je kako će “institucije BiH odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore”.

“Borit ćemo se protiv tih nasrtaja i ataka. Ja, osim naše snage i moći koju imamo u BiH, računam na dobronamjerni civilizirani svijet. Ovo što pokušavaju uraditi, to rade barbari, tome se civilizirani svijet treba suprotstaviti. Ne znam odakle su ovi papiri došli. Vidio sam da to postoji i to je dovoljan signal za uzbunu. Uradit ćemo sve da to raskrinkamo. A one koji stoje iza ovoga, označit ćemo neprijateljima BiH”, kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako to rade “radikalni retrogradni krugovi u Europi jer nisu civilizirani”.

“Oni žele kaos i ne žele dobro drugima. Ne znam što drugi razlog može biti da se ponašaju ovako na anticivilizacijski način. Ako bi cijeli svijet prihvatio to, onda nema budućnosti za svijet”, rekao je.

Na pitanje događa li se ovo kao svojevrstan pritisak da se usvoje izmjene Izbornog zakona, kazao je kako “nema tog pritiska koji će ih natjerati da urade nešto protivno presudama Europskog suda za ljudska prava”.

“Obvezali smo se da ćemo provesti 14 prioriteta EK i tamo piše sve i za one koji guraju koncepte izbornog zakona kakve možemo da čujemo. Tražimo od europskih institucija da nam pomognu u tome. Ovo što smo mogli čuti za ‘non paper’, to nije put kojim treba ići Europa i svijet. Put kojim BiH treba ići je unutarnja reintegracija, osiguranje prava za sve ljude koji žive u BiH bez obzira u kom dijelu i njena integracija u EU i NATO. To je najbolje za sve u BiH i regiji”, zaključio je Džaferović./HMS/

Komentari

Najnovije