Nedjelja, 31 svibnja, 2020

DVIJE NAJVEĆE SILE EU-A U SVAĐI ZBOG SAUDIJSKE ARABIJE: Situacija se sve više zaoštrava, a trenutak je pomno i mudro odabran

Zbog ‘nepredvidivosti njemačke politike’ u pogledu izvoza oružja, francuski proizvođači oružja okreću se proizvodnji bez njemačkih dijelova

Francuska veleposlanica u Berlinu, Anne-Marie Descôtes, objavila je tekst na Saveznoj akademiji za sigurnosnu politiku u kojemu se žali na “nepredvidivost njemačke politike” u pogledu izvoza oružja, zbog čega se francuski proizvođači oružja okreću proizvodnji bez njemačkih dijelova, piše Deutsche Welle. Francuska vlada već je više puta rekla da se više ne može pouzdati u Njemačku kao partnera u Savezu kad se radi o izvozu oružja, a ovaj tekst to još više zaoštrava.

Potkraj ovoga tjedna istječe zabrana izvoza njemačkog oružja u Saudijsku Arabiju, pa se čini da je trenutak objavljivanja teksta pomno odabran. Naime, zabrana je stupila na snagu u studenome 2018. godine nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je bio kritičan prema saudijskoj vladi. Vrijedila je do kraja siječnja, da bi bila produljena do kraja ožujka.

Nesuglasice u njemačkoj vladajućoj koaliciji

Oko ove teme postoje sve veće nesuglasice stranaka vladajuće koalicije koje se već tjednima prepiru. Dok socijaldemokrati u vladajućoj koaliciji u Berlinu zagovaraju produljenje zabrane izvoza za još šest mjeseci, kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel žele ponovno dopustiti izvoz oružja u Saudijsku Arabiju.

Veleposlanica Descôtes smatra da pitanje izvoza oružja nije samo unutarnjopolitička tema, kako se to u Njemačkoj predstavlja, već ima “dalekosežne posljedice” za suradnju s Francuskom u europskoj obrambenoj politici, piše DW. Posebno jer Njemačka i Francuska imaju u planu skupe projekte, zajedničku izgradnju novog borbenog zrakoplova i novog tenka, koji se ne isplate ako će se prodavati samo na području Europe.

Ako će trebati čekati i po više od godinu dana na izvozno dopuštenje za njemačke “brtve, kuglične ležaje i prijenosnike”, onda to ugrožava sve tvrtke koje sudjeluju u projektu i tamošnja radna mjesta, tvrdi veleposlanica. Dogovor Francuske i Njemačke da se pri izvoru oružja ubuduće primjenjuju izvozna pravila one zemlje u kojoj se odvija najveći dio proizvodnje, u Njemačkoj su neki oštro kritizirali i taj dogovor nije definitivno prihvaćen.

Britanci također nezadovoljni

Budući da se zabrana izvoza oružja Saudijskoj Arabiji odnosi i na zrakoplov Eurofighter Typhoon, koji se proizvodi u Velikoj Britaniji, no za koji se koriste brojne njemačke komponente, zbog njemačke politike izvoza nezadovoljna je i britanska vlada. Inače, taj zrakoplov koristi saudijsko zrakoplovstvo, no sada isporuka novih zrakoplova Saudijskoj Arabiji nije moguća zbog zabrane izvoza njemačkih komponenti.

Jeremy Hunt, britanski ministar vanjskih poslova, od Njemačke zahtijeva da od zabrane izvoza izuzme zajedničke europske projekte. Francuska veleposlanica tvrdi da zabrana izvoza pogađa također i Senegal, Indiju, Indoneziju i Niger. “To pojačava dojam da njemački sustav kontrole izvoza nije restriktivan, nego neuračunljiv”, piše DW.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> INCIDENT NA ZATVORENOJ SJEDNICI VLADE: Ministri se bunili zbog plaća, Plenković zbog Tolušića izgubio živce?
>>> Evo što se događa u tijelu nakon što popijete pola litre piva
>>> POPIS KOJI ĆE ŠOKIRATI HRVATSKU: Bojnik objavio popis tajnih svjedoka Haškog suda
>>> Evo što se događa vašem tijelu ako pijete kavu svaki dan
Komentari

Komentari