FaH

Državno izborno povjerenstvo u 2019. imat će pune ruke posla – prvo su EU izbori, a potom krajem godine i predsjednički. No što rade kada nema redovnih izbora, kao recimo u prošloj godini, kada su održani tek prijevremeni lokalni izbori u Milni i Muću? Ova institucija već je 12 godina stalna, što znači da djeluje bez obzira ima li izbora ili ne, dok se ranije Povjerenstvo sazivalo tek kada su izbori. U DIP-u radi 16 državnih službenica, predsjednik, četiri potpredsjednika te četiri člana. Doznajemo kolike su njihove plaće te čime se bave kada nema izbora

Rad Državnog izbornog povjerenstva uređen je posebnim zakonom koji propisuje nadležnost ovog tijela. Njihova je osnovna funkcija provedba izbora i referenduma, ali tu je i nadzor financiranja političke promidžbe te rad na izbornom zakonodavstvu.

Ipak, DIP se uglavnom gleda kroz prizmu izbora, ali i izdašnog mjesta za stranačke sinekure. Naime, kada nije godina u kojoj su izbori, posla nema previše, a plaća dolazi.

Na čelu DIP-a je automatizmom predsjednik Vrhovnog suda, a trenutno je to Đuro Sessa. On za rad u DIP-u ima pravo na naknadu koja iznosi 35 posto plaće za državne dužnosnike po koeficijentu 6,42 (osnovica za obračun je 3890 kuna).

Dakle, Sessa kao predsjednik DIP-a dobiva 5638 kuna mjesečno, uz plaću od gotovo 23 tisuće kuna na Vrhovnom sudu. DIP ima i četiri potpredsjednika, od toga dvoje iz redova sudaca Vrhovnog suda.

Trenutno su to Damir Kontrec koji, sudeći prema imovinskoj kartici na sudu, prima plaću od oko 20 tisuća kuna i u DIP-u još nešto više od pet tisuća kuna, te Jasenka Žabčić. Ona je imenovana početkom travnja pa još nije predala imovinsku karticu, no može se pretpostaviti da su iznosi slični Kontrecovim.

Dvoje potpredsjednika DIP-a koji nisu iz redova sudaca, već se biraju iz redova vladajućih i oporbenih političara, stalno su zaposleni u DIP-u i to na mandat od osam godina. Trenutno su to dvije potpredsjednice, Ana Lovrin i Vesna Fabijančić Križanić. Jedna je bivša HDZ-ovka, a druga bivša SDP-ovka. Bivše su jer prilikom imenovanja na tu dužnost moraju izaći iz stranaka i osam godina biti na nestranačkoj poziciji. S obzirom na to da su stalno zaposlene u DIP-u, primaju plaću od otprilike 15 tisuća kuna.

A stalno zaposlena još su četiri člana DIP-a, koji također dolaze iz politike. Trenutno su to Slaven Hojski, Emil Tomljanović i Josip Vresk, a četvrto mjesto upražnjeno je dok ne prođu europski izbori te na njega pretendira HDZ, što im osporava oporba, piše tportal

Naime, kako bi tijelo koje nadzire izbore bilo nepristrano, propisano je da četiri člana plus dvoje potpredsjednika koji nisu iz redova sudaca moraju ravnomjerno biti izabrani iz redova vladajućih i oporbe, dakle 3:3.

No HDZ na upražnjeno mjesto želi opet svoju kandidatkinju, dok oporba tvrdi da je to mjesto njihovo te da bi postavljanjem HDZ-ove kandidatkinje omjer bio 4:2.

Članovi DIP-a također su stalno zaposleni te su imenovani na mandat od osam godina, a plaće im se kreću oko 14, 15 tisuća kuna.

No to nije sve – u Stručnoj službi DIP-a radi 16 državnih službenica s rasponom plaće od oko 4300 do 14-15 tisuća kuna. DIP godišnje na plaće troši između četiri i četiri i pol milijuna kuna, a sam proračun ovisi mu o tome je li izborna godina ili ne.

Koliki im je proračun i koliko su sjednica održali

Recimo, u 2018., kada su održani tek prijevremeni lokalni izbori u Milni i Muću, proračun im je iznosio 11,4 milijuna kuna, u 2017. iznosio je oko 17 milijuna kuna, 2016. – 34 milijuna kuna, a u ovoj godini planiraju potrošiti 72 milijuna kuna s obzirom na to da se u svibnju održavaju EU izbori, a na samom kraju godine i predsjednički.

Što točno rade, može se vidjeti na njihovim mrežnim stranicama, na kojima su navedene sve sjednice po godinama i objavljeni njihovi zapisnici.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MIJENJA SE TEKST HRVATSKE HIMNE? Saboru upućen prijedlog izmjene zakona o himni
>>> Novi skandal u momčadi Nike Kovača; Bayernove čelnike čeka hitan sastanak
>>> Osječka Hitna zatrpana pozivima građana koji na ulicama pronalaze osobe bez svijesti. Evo o kakvoj pošasti je riječ
>>> Pelješki most će biti gotov prije pristupnih cesta? Ako ceste ne budu gotove, Hrvatska će morati vratiti novac EU!
KOmentari

Prati nas i ne propusti ekskluzive!