Četvrtak, 9 srpnja, 2020

DRSKOST IZ SRBIJANSKOG VELEPOSLANSTVA: Mira Nikolić odgovorila hrvatskoj strani

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova oglasili su se o pokušaju nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna 2019. godine, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo.

Ministarstvo je poslalo priopćenje u kojem objašnjava kako je srbijanskoj strani upućena prosvjedna nota koju je njihova veleposlanica odbila primiti. Ministarstvo je unatoč tome izrazilo prosvjed i cijeli incident ocijenilo kao provokaciju.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da srbijanska veleposlanica u Zagrebu, Mira Nikolić, odbija prosvjednu notu. Naša novinarka je prošle godine upozorila na to da je Mira Nikolić odlučila odbiti prosvjednu notu Hrvatske zbog incidenta u kojem je osuđeni ratni zločinac i političar Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i verbalno napao hrvatsko izazslanstvno u parlamentu u Beogradu.

Međutim, to nije sve. Kako smo već pisali, Mira Nikolić je odbila prosvjednu notu Hrvatske zbog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskoj Sonti, koju je poslalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

„Napad nije etnički motiviran”, objasnila je tada veleposlanica.”

Današnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova glasilo je ovako:

“Danas je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu kako bi se srbijanskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna 2019. godine, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo.

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštivanja propisanog postupka najave. Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo je izrazilo prosvjed, navedeni događaj ocijenilo provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije.

Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina”, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> SKANDALOZNO: S izložbe povodom Dana branitelja u Zaprešiću uklonjene slike Jean-Michela Nicoliera zbog HOS-ovog grba!
>>> NJEMAČKA: Kamiondžija nanio teške ozljede lica državljaninu Hrvatske nakon rasprave o vjeri
>>> (VIDEO) Zekanović: “Neka Vulin pjeva borbene, u Hrvatsku državu će se ulaziti kako hrvatska policija naloži”
>>> Thompsonov odvjetnik Karačić: “Vučić vrijeđa hrvatske antifašiste, a oni šute jer im je antifašizam samo smokvin list za iskazivanje odbojnosti prema Hrvatskoj”
Komentari

Komentari