Petak, prosinac 6, 2019

Dramatična vladavina Andreja Plenkovića: Banske dvore je napustilo čak sedam ministara

Martina Dalić već je sedmi ministar koji je u zadnjih godinu i pol dana, otkad je u Saboru prisegnula Vlada premijera Andreja Plenkovića, napustio Banske dvore.

Zbog uskraćivanja potpore ministru financija Zdravku Mariću, Plenković je po kratkom postupku lani u travnju smijenio četiri Mostova ministra – Vlahu Orepića, Antu Šprlju, Slavena Dobrovića i Ivana Kovačića. Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier (HDZ) sam je dao ostavku u lipnju 2017., jer nije želio biti u istoj Vladi u kojoj je njemu ideološki neprihvatljiv HNS, a u istom koalicijskom preslagivanju razriješen je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Na mjesto Barišića došla je Blaženka Divjak, a u Vladu su ušli i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rada Marko Pavić, vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, pravosuđa Dražen Bošnjaković i graditeljstva Predrag Štromar.

Martina Dalić nije bila na izbornoj listi HDZ-a na parlamentarnim izborima, tako da se nakon jučerašnje ostavke ne može vratiti u saborske klupe. Po zakonu, ima pravo još šest mjeseci nakon smjene primati punu dužnosničku plaću koju je imala kao potpredsjednica Vlade te potom još šest mjeseci pola te plaće. Njezina je plaća oko 18.000 kuna.

Dramatičnih situacija kao što je ova zadnja, s ostavkom sad već bivše potpredsjednice Dalić, u dosadašnjoj jednoipolgodišnjoj vladavini premijera Plenkovića bilo je puno više nego što ih je očekivao dolazeći na ovu funkciju.

Krenuo je poletno i relaksirano budući da je njegova Vlada u Saboru u listopadu 2016. izglasana s respektabilnim 91 glasom zastupnika. Trenutačno je miljama daleko od bilo kakve relaksacije i hoda po rubu nategnute većine od samo 76 glasova.
U takvoj situaciji oporba u Saboru može rušiti kvorum kad god joj se prohtije, odnosno kad samo jedan zastupnik iz vladajuće većine ne dođe na zasjedanje. To znači da do daljnjega za vladajuće nema ni rodiljnih ni drugih izostanaka.

Prva velika kriza Plenkovićeve Vlade bila je u ovo vrijeme prije godinu dana, nakon smjene Mostovih ministara i odlaska Mosta iz koalicije. U dramatičnom glasanju, Plenkovićeva ministra financija Zdravka Marića od smjene je spasio samo jedan glas, i to onaj bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche. Saucha je od tada sigurna saborska ruka za sve HDZ-ove prijedloge, a njegova afera s dnevnicama gotovo da se i zaboravila budući da i nakon 15 mjeseci od otvaranja istrage još nema ni optužnice ni sudskog postupka, a kamoli presude, piše slobodna dalmacija

Vrlo brzo uslijedio i drugi prijelomni trenutak. U Vladu su ušli HDZ-ovi dojučerašnji ideološki neprijatelji, haenesovci, čiji je predsjednik Ivan Vrdoljak jedva dočekao razlaz HDZ-a i Mosta. U vrtlogu političkih obrata, ulaskom HNS-a u Vladu premijer i šef HDZ-a uspio je politički ostati “iznad vode”, sačuvao je Vladu i poziciju u HDZ-u, osigurao 78 ruku, a izgubio glasove s desnice – Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.
HNS se zbog toga raskolio, a u Vladu su ušli Predrag Štromar i Blaženka Divjak, a istodobno su iz nje izišli Stier i Pavo Barišić.

Zadnja bitka bila je ona oko Istanbulske konvencije. Plenković je u Saboru doživio žestoki udar iz vlastitih redova iako se na sjednicama stranačkog Predsjedništva prijetilo i novim izborima. Čak 17 HDZ-ovih zastupnika nije glasalo za Konvenciju. Zbog Konvencije koalicijski partner Hrvoje Zekanović iz Hrasta okrenuo je leđa Plenkoviću, a parlamentarna većina svela se na samo 77 zastupnika, jednog više od potrebnog minimuma.

Komentari

Komentari