Srijeda, 1 travnja, 2020

DRAMA U AGROKORU: Rusi povukli potez kojeg su se svi bojali, odbili dati kredit!

Sberbank neće sudjelovati u novom financiranju Agrokora jer smatra da uvjeti toga financiranja nisu pošteni, prenosi ruski poslovniportal Finanz.

Poletaev je istaknuo kako je Sberbank protiv plana koncerna za osiguranjavanje novog financiranja te da se u novom kreditu za maloprodajni lanac bankama i špekulativnim fondovima predlažu jednaki uvjeti sudjelovanja.

Drugi čovjek banke podsjeća da je Sberbank odbijen kada je zbog svojih potraživanja od 100 milijuna eura tražio povlašteni status pri čemu se ističe Vlada pozivala na lexAgrokor. No, sada se, kazao je za Bloomberg a prenio je Finanz, isti uvijeti predlažu svima.

“Kada smo mi molili takav status za naše tražbine od 100 milijuna eura, odbili su nas pozivajući se da to nije u skladu s lex Agrokorom, a sada te uvjete predlažu svima, uključujući fondove koji su kupili dug na tržištu za 30 do 35 posto njegove vrijednosti. Ne razumijemo tu logiku”, rekao je Poletaev.

Razgovor s premijerom i tužba Todorića

Poletaev se prije nekoliko dana u Zagrebu sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i izvanrednim Vladinim povjerenikom Antom Ramljakom te tada, pak, iznio uvjete po kojima suradnja mora biti bolja kako bi ta banka nastavila financirati Agrokor.

“Prva zamjerka odnosi se na profesionalnost tima koji vodi proces što je važno s obzirom na vrlo jaku konkurenciju trgovačkih lanaca. Važno je znati da je potrebno na tom području imati menadžment koji ima iskustva u tom segmentu u ovom važnom razdoblju za kompaniju. Izgleda da toga sada nema u Agrokoru. Nema dobre organizacije vezane uz tekuće poslovanje. Mislim da bi tim u Agrokoru morao provesti najbolju praksu u segmentu maloprodaje i jedino tako mogu poboljšati trenutačno stanje. Druga izjava prema premijeru vezana je uz novi dug jer želimo imati transparentan proces”, rekao je tada Poletaev.

Izjavio je kako banka razmišlja o tužbi protiv Ivice Todorića i njegove obitelji, jer im je Todorić navodno lagao.

Foto: Agrokor

Komentari

Komentari