Dragan Čović tvrdi: BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem

Podijeli

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović u intervjuu za portal Klix.ba odgovara na najaktualnija politička pitanja, od izbora u Mostaru, blokadi Federacije BiH, trećem entitetu, građanskoj BiH, Izbornom zakonu i drugim temama, piše oslobođenje.ba.

Pitanje izbornih krađa u Mostaru, promjenama u broju mandata i sve više realnim najavama o ponavljanju brojanja svih listića za Čovića je krivac Centralno izborno povjerenstvo.

– Za mene je CIK nelegalan i ja od početka, od kada su imenovani imam takav stav o njima. Oni su i na izborima 15. studenog napravili nekoliko presedana gdje su proračunato donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu vjerovati takvoj instituciji. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Zahtjevao sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se završe u ovom gradu, da se listići ne nose nigdje. I onda nam se na dan izbora dogodi da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju promatrača, kaže Čović.

Kaže da će HDZ formirati vladu s onima s kojima mogu postići dvotrećinsku većinu.

Ponudio sam svima koji žele imati moderan Mostar da su dobrodošli. Mario Kordić bit će gradonačelnik, nema tko drugi biti, ističe.

Na pitanje kako vidi prijedlog Bh. bloka da Irma Baralija bude gradonačelnica Mostara Čović kaže:

– Razne ideje postoje, ali ja ne vidim kompetentniju osobu da bude gradonačelnik od Marija Kordića.

Čović također odgovara na pitanje što će se dogoditi ako Kordić ne bude izabran za gradonačelnika, hoće li to uvjetovati funkcioniranje ostalih razina vlasti.

– Pa zašto bi uvjetovali. Pa, Federacija je blokirana dvije godine. Krivi su oni koji su kompromitirali vrijednosti ustava BiH, odnosno partneri s kojima u posljednjih pet godina nismo uspjeli postići dogovor o Izbornom zakonu “, ističe predsjednik HDZ-a.

Činjenica je da godinama HDZ BiH dominira među Hrvatima u BiH. Čini se da u ovom nacionalnom korpusu ne postoji oporba HDZ-u.

– Stavio sam politički subjekt koji bi trebao dobiti podršku svojim radom. Ali kad razgovaramo o meni, reći ću vam da sam nekih sedam ili osam dana prije izbora u Mostaru, na sastanku s gospodinom Johannom Sattlerom i Ericom Nelsonom, rekao gospodinu Izetbegoviću da će HDZ dobiti 14 ili 15 mjesta, a vi sedam, osam ili devet. mandat. Nudim vam da odmah napravite dvotrećinsku većinu. Ako je obrnuto, opet se slažem da napravimo većinu s vašim gradonačelnikom.

Jednom kada se utvrde konačni rezultati za Mostar, započeti će razgovori o raspodjeli funkcija.

– Dosad sam obavio desetak razgovora, a niže razine će se složiti oko funkcija. Uvjeren sam da u Mostaru moramo odmah formirati dvotrećinsku većinu, usvojiti statut, jer ga nemamo i funkcionirati s gradskim vijećem. Jasno je tko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na brojanja i devalvacije. Prvog dana uskraćeno nam je 2.000 glasova u raznim igrama. Krađa ne znači samo da je netko dodao preferencije, već znači i da su mnogi glasački listići nestali, da su listići popunjeni na haubama automobila i slično. E, sad je moja vještina hoću li uspjeti postići dvotrećinsku većinu, a ako ne, postoji, kao i prošli put, dvotrećinski prvi krug, zatim drugi krug i treći krug većine, ali nadam se da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika, rekao je Čović.

Odgovorio je i na pitanje želi li treći entitet.

– Pa, da sam ga želio i zagovarao, već bih ga i imao. Ono za što se zalažem je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. Činjenica da netko različitim okretanjima daje drugačiju dimenziju, pa kad nešto kažem, to je kao treći entitet, kaže Čović. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

 

Komentari

Najnovije