Zagreb, 12.10.2020 - Premijer Andrej Plenkoviæ dao je u ponedjeljak izjavu za medije nakon ranjavanja policajca na Markovu trgu. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ ik

DOZNALO SE TKO JE NAPADAČ? PLENKOVIĆ: Pojačat ćemo mjere, nema odgovornosti ministra

Podijeli

Dnevnik 24sata neslužbeno doznaje kako je napadač koji je jutros u osam sati ispalio rafal na policajca koji je čuvao zgradu Vlade na Markovom trgu mlađi muškarac u 20-im godinama s područja Kutine.

Potom je ispalio rafal prema Saboru, te otišao u nepoznatom smjeru. Niti sat kasnije, njegovo je mrtvo tijelo pronađeno na Jabukovcu, nakon što je počinio samoubojstvo.

Javnosti se povodom napada obratio premijer Andrej Plenković, koji je rekao:

– Kao što ste nažalost čuli i vidjeli, pred zgradom Vlade došlo je do pokušaja teškog ubojstva. Počinitelj je, po svemu sudeći, počinio samoubojstvo. Policija će sve ispitati, kako se to dogodilo i koji su motivi. Ranjenom policajcu želimo brz oporavak. Prema informacijama liječnika, njegovo stanje je stabilno. Ovim putem iskazujemo potporu njegovoj obitelji, kazao je Plenković.

– Za sad nemam dovoljno informacija da bismo rekli nešto više. Policija će utvrditi je li ovo neki slučajan događaj. Nisam imao nikakve informacije da bi se ovo moglo dogoditi. Mi imamo tu kulturu otvorenosti. Tu su sve institucije, dostupne su svima. Sjećate se da je prije 15 godina donesena odluka o zabrani okupljanja, no nakon žalbe Ustavnom sudu to je ukinuto. Sada su tu moguća javna okupljanja. No ovo je nova situacija i vidjet ćemo hoće li se nešto promijeniti.

– Markov trg se može zaštititi. Prema prijedlozima koji su došli, tu bi se mogle postaviti barijere ili neke žardinjere. No kako se obnavlja škola tu u Habdelićevoj,  sada promet normalno ide. No da se ovo dogodilo, recimo, u četvrtak u 10, bilo bi jako loše.

Premijer je rekao i kako ovo ne bi dovodio u vezi sa slučajem kad je Ivan Vilibor Sinčić pred Vladu istresao pun kombi lubenica.

– Sada idemo postaviti stvari realno. Policajci su na ulicama. Nema načina da se neka zgrada čuva, ako je omogućen prilaz zgradi. No nakon ovog događaja, pojačat ćemo mjere. Napadač je došao pješke, ne vozilom. Ako netko dolazi iza ugla, ne možete tu puno napraviti. U međuvremeno je napravljeno to da se ne može samo tako vozilima na Markov trg.

– Što se tiče odgovornosti ministra Božinovića, jasno ću reći da je nema. Sve će to ispitati policija i sigurnosne službe. Vidjet ćemo što je bio motiv počinitelja, kazao je Plenković.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> UGROŽENA NACIONALNA SIGURNOST? Analitičar za Priznajem.hr – ”Ne postoji prevencija od takvih slučajeva”
>>> MARKOV TRG U BLOKADI, POLICAJAC OPERIRAN I STABILNO
>>> POLICIJA PRONAŠLA NAPADAČA S MARKOVOG TRGA, POČINIO SAMOUBOJSTVO
Komentari

Najnovije