Pixabay

DOSTUPNA 24/7: Nacionalna SOS linija počinje s radom

Podijeli

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Najavljen je početak rada Nacionalne SOS linije koja će biti dostupna 24 sata svaki dan u tjednu.

Temeljem Sporazuma o međuresornoj suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, u veljači 2019. godine osnovan je Nacionalni tim, kao i županijski timovi, čija je uloga aktivno sudjelovanje u provedbi mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja te osiguranje dosljedne provedbe odredaba Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koju je Hrvatski sabor ratificirao 2018. godine, u okviru nastojanja da se ojača zakonski okvir i mehanizme za prevenciju te strože kažnjavaju nasilnici.

Ta je ratifikacija, istaknuo je premijer Plenković, unatoč onima koji su obmanjivali javnost u pogledu sadržaja Konvencije, bila i ostaje poruka svim žrtvama i počiniteljima da smo društvo koje nasilje ne tolerira i najstrože ga osuđuje.

Poručivši da nasilje nema opravdanja, da se ne smije tolerirati te da je ono odgovornost cijelog društva, premijer Plenković kazao je da je Vlada poduzela niz mjera u cilju sprečavanja nasilja nad ženama i u obitelji.

Podsjetio je da je Vlada u lipnju 2019. godine donijela Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a od srijede 26. studenog uvodi se u rad Nacionalna SOS linija koja će biti dostupna 24 sata svaki dan u tjednu.

U svrhu uspostavljanja sigurnih kuća u 6 županija koje još uvijek nemaju osigurane prostore, objavljen je poziv ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna za pomoć u osiguranju, opremanju i funkcioniranju budućih skloništa, a u srijedu su potpisana i dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

U procesu su Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska županija, a Ličko-senjska i Krapinsko-zagorska će javiti na poziv, dodao je Plenković.

MUP je također poduzeo dodatne mjere: donesena je uputa za prioritetno prijavljivanje za kaznena djela, a ne za prekršaje i provedena je edukacija policijskih službenika, pravosudnih dužnosnika i centara za socijalnu skrb.

Što se tiče zakonodavnih aktivnosti, izmijenjeni su i dopunjeni Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon te Zakon o kaznenom postupku. Izmjenama Kaznenog zakona pooštrena je zakonska politika kažnjavanja, propisani su kvalificirani oblici kaznenih djela prema bliskoj osobi i ukinuto je kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka.

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku osigurano je brže procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja, a ojačan je položaj i prava žrtava.

Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji pooštreno je kažnjavanje, revidiran je pojavni oblik nasilja u obitelji te proširen krug osoba na koje se Zakon primjenjuje.

Premijer Plenković osvrnuo se na podatke o nasilju u obitelji u vrijeme epidemije Covid-19. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj za sada ne može konstatirati da je došlo do porasta nasilja za vrijeme epidemije.

“Postoji snažna politička volja da se nastavimo boriti protiv nasilja nad ženama. Ovo pitanje zahtijeva snažan angažman niza resora. Kroz dijalog i sugestije ćemo se osloniti na partnerstvo s udrugama i inicijativama jer samo netko tko je prošao kroz cijelu traumu ili je nekoga pratio kroz tu traumu je svjestan koliko aktera treba djelovati brzo, učinkovito i pravodobno da bi nam broj slučajeva nasilja bio manji”, zaključio je Plenković i dodao kako će ta tema i dalje biti prioritet djelovanja svih danas okupljenih sudionika sastanka.

Komentari

Najnovije