Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Donosimo tko ulazi u novu Vladu, kakav je odnos snaga u Saboru

Nakon nevjerojatnih obrata u političkoj krizi nastaloj nakon raspada braka HDZ-a i Mosta, premijer Andrej Plenković Vladu će nastaviti voditi s HNS-om. Za spas Plenkovićeve Vlade HNS će, prema našim informacijama, dobiti mjesto potpredsjednika Vlade te ministarstva graditeljstva i pravosuđa, a moguće i obrazovanja.

Predrag Štromar, mogući novi šef HNS-a čiji su delegati iz najbrojnije organizacije HNS-a u Varaždinskoj županiji na Središnjem odboru presudili u odluci da HNS ide u Vladu s HDZ-om, trebao bi biti novi potpredsjednik Vlade, možda ujedno i ministar graditeljstva, Blaženka Divjak, profesorica na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, mogla bi biti nova ministrica obrazovanja (što bi značilo da Pavo Barišić odlazi), a Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, novi ministra pravosuđa iz kvote HNS-a.
HDZ-ov Lovro Kuščević, dosadašnji ministar graditeljstva, prema informacijama, preuzeo bi Ministarstvo uprave (koje je ostalo bez ministara nakon smjene Mostova Kovačića), a HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić, koji je dosad vodio Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, doznajemo, mogao bi biti novi ministar zaštite okoliša i energetike. Na Ćorićevu dosadašnju poziciju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, čuje se u HDZ-u, mogla bi doći sadašnja državna tajnica u tom resoru Katarina Ivanković Knežević. U HDZ-u kažu kako Ćorićevu preuzimanju resora energetike u prilog ide to što je uz njega potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.
Nova većina, rekao nam je sugovornik iz HDZ-a, trebala bi imati 78 do 79 ruku, jer u HDZ-u ne računaju da će dio većine koja je izglasala Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora biti Zlatko Hasanbegović, bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, kao ni Marin Škibola iz Živog zida.
No zato računaju na Silvana Hrelju, šefa HSU-a koji je u Klubu HNS-a, nezavisnog Željka Glasnovića te ostale zastupnike iz te minimalne većine.
HNS u novu HDZ-ovu većinu donosi pet zastupnika jer je četvero HNS-ovaca protiv Vlade s HDZ-om.Koaliciji s HDZ-om protivi se četvero HNS-ovih zastupnika – Anka Mrak Tritaš, Nada Turina Đurić, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh.

Sinoć su se nakon odluke Središnjeg odbora HNS-a o ulasku u Vladu s HDZ-om već čuli glavni tajnici HDZ-a i HNS-a, Jandroković i Ferenčak.

Izvor: vecernji.hr / Foto:FaH

Komentari

Komentari