Shutterstock

Doktorica iz Hrvatske opisala jedan od skrivenih simptoma koronavirusa!

Podijeli

Karakterizira ga bol slična onoj koja nastaje kod srčanih bolesti ili srčanog udara. Kostohodritis se javlja bez određenog uzroka, pojavljuje se češće kod žena starijih od 40 godina, a upala se liječi lijekovima protiv bolova i mirovanjem. Ljudi bez simptoma odgovorni su za 50 posto zaraza koronavirusom.

“Kostohondritis je upala hrskavice koja povezuje rebra sa prsnom kosti. Radi se o upalnom procesu koji najčešće zahvaća nekoliko rebara, obično sa iste strane prsne kosti. Stanje je to koje koje može biti prilično bolno zbog čega se bolesnik i obrati liječniku”, objašnjava prof. Zlata Ožvačić Adžić, specijalistica obiteljske medicine.

Najčešće se radi o nespecifičnoj upali koja je primarna, iako se ponekad može javiti u sklopu drugih oboljenja – primjerice reumatskih upalnih bolesti ili čak ukazivati na tumor u tijelu, no to su vrlo rijetki slučajevi. Neka istraživanja pokazala su kako se kostohondritis češće javlja kod žena. Osnovni simptom zbog kojeg se pacijenti jave svom liječniku je bol u predjelu prsišta.

Liječnicima primarne zdravstvene zaštite prvi zadatak je isključiti mogućnost da se radi o akutnom infarktu miokarda, odnosno srčanom udaru. Palpacijom, odnosno pritiskom na mjesto boli liječnik već otkriva potecijalni problem, kao i pri dubokom udisaju pacijenta i kretnjom ruke. To su tek prvi koraci u dijagnozi. Potom se pacijentu radi elektrokardiogram.

Kostohondritis se u pravilu povlači sam od sebe, dugoročna prognoza je dobra. Liječi se primjenom analgetika i protuupalnih lijekova, prvenstveno nesteroidnih antireumatika. Upala koja izaziva bol vremenom se umiruje, a lijekovi seprimjenjuju lokalno ili peroralno, dodaje prof. Zlata Ožvačić Adžić.

Profesorica svakako savjetuje osobama da se u slučaju pojave boli u prsištu odmah jave liječniku. Prema nekim istraživanjima, kostohondritis jedan je i od skrivenih simptoma koronavirusa, prenosi HRT.

Komentari

Najnovije