DOKLE? VLADA PONOVO DAJE JAMSTVA BRODOGRADILIŠTIMA, I NAKON 30 SPISKANIH MILIJARDI!

Podijeli

Vlada je u četvrtak usvojila prijedloge odluka o davanju državnih jamstava u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ili drugih banaka u zemlji i inozemstvu za kreditna zaduženja za izgradnju novogradnje 101, čiju je gradnju ugovorilo društvo MKM Yachts d.o.o. Rijeka, te za kredit za pokretanje proizvodnje u Uljanik Brodogradnji 1856 d.o.o.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić podsjetio je da je Vlada u lipnju iskazala spremnost za uključivanje u izdavanje državnih jamstava MKM Yachts-u.

Danas je pak vlada odobrila Ministarstvu financija izdavanje državnog jamstva za osiguranje financiranja izgradnje putničkog broda čiju je gradnju ugovorilo društvo MKM Yachts, u korist HBOR-a, odnosno drugih banaka u zemlji i inozemstvu, u iznosu od 80,1 milijuna eura, uvećanih za troškove i kamatu. To predstavlja 80 posto ukupnog kreditnog zaduženja društva MKM Yachts od 100,7 milijuna eura. Trup broda Novogradnja 101 kao podugovaratelj gradit će 3. maj brodogradilište Rijeka.

Što se tiče drugog jamstva, ono se također naslanja na zaključak Vlade od 18. lipnja ove godine  kojim se iskazuje spremnost uključivanja u proces davanja državnih jamstava i za društvo Uljanik brodogradnje 1856.

Tom se odlukom također predlaže da Ministarstvo financija u ime Vlade izda državno jamstvo Uljanik brodogradnji 1856 kod HBOR-a odnosno drugih banaka za pokretanje proizvodnje, a s ciljem daljnjeg razvoja brodograđevne industrije, do iznosa od 32,5 milijuna kuna  uvećanog za troškove i kamatu.

Ćorić je podsjetio na odluku iz ožujka o davanju suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene brodogradilište Uljanik, s društva Uljanik d.d. u stečaju na novog ovlaštenika – Uljanik brodogradnja 1856 . Preuzimanjem koncesije ostvario se jedan od preduvjeta za nastavak brodograđevne industrije u Puli, rekao je Ćorić.

“Sredstva iz kreditnog zaduženja osiguranog kreditnim jamstvom koristit će se isljučivo u svrhu pokretanja proizvodnje i poslovanja društva a što će u konačnici stvoriti pozitivan financijski efekt za brodograđevnu industriju u RH”, zaključio je.

RH je do sad dala preko 30 milijardi kuna za “spas brodogoradnje” u vidu državnih jamstava koja su došla na naplatu, najviše onih danih za vlade Ivice Račana koja su dospjela 2011. vladi Jadranke Kosor, usred velike ekonomske krize. Tim novcem su “spašavana radna mjesta”, iako se moglo otvoriti puno više novih radnih mjesta u visokotehnološkim i profitabilnim industrijama tim novcem nego što bi ih se izgubilo u brodogradnji. No na kraju su unatoč tome i radna mjesta u brodogradnji uglavnom – izgubljena.

Komentari

Najnovije