pinterest

Dok svi govore o Greti, ovaj Hrvat je smislio kako očistiti oceane od plastike – i to funkcionira!

Podijeli

Sustav za čišćenje svjetskih oceana od plastike profunkcionirao je i počeo je hvatati smeće s velike nakupine otpada, koja pluta po sredini Tihog oceana, nakon nekoliko godina testiranja i rješavanja problema, i nakon što su neki ugledni stručnjaci stvar proglasili “neizvedivom”.

‘Danas sam jako ponosan što mogu podijeliti s vama da sada hvatamo plastiku’, rekao je Boyan Slat, osnivač projekta The Ocean Cleanup, na tiskovnoj konferenciji u Rotterdamu. Slat, kojemu je majka Nizozemka a otac Hrvat, izjavio je da sustav čišćenja može hvatati plastiku ‘svih veličina’, uključujući mikroplastiku.

Taj mladić, rođen 27. srpnja 1994. je još u srednjoj školi osmislio pasivni način čišćenja oceana od plastike, te je kasnije odustao od studija zrakoplovnog inženjerstva kako bi vodio svoju kompaniju The Ocean Cleanup.

2011. godine, u dobi od 16 godina, Slat je naišao na više plastike nego ribe, dok je ronio u Grčkoj. Odlučio je posvetiti srednjoškolskom projektu za dublje istraživanje onečišćenja oceanskom plastikom i tome zašto se smatra da ju je nemoguće očistiti. Kasnije je došao na ideju da izgradi pasivan sustav, koristeći cirkulirajuće oceanske struje u svoju korist, što je predstavio na TEDx konferenciji u Delftu 2012. godine.

Potom je prekinuo studije zrakoplovnog inženjerstva na TU Delft kako bi posvetio vrijeme razvoju svoje ideje. Osnovao je The Ocean Cleanup 2013. godine, a nedugo zatim njegov govor s TEDx-a postaje virilan nakon što su ga podijelili na nekoliko kanala vijesti. Za razliku od histerične teenagerice koja je vjerojatni dobitnik Nobelove nagrade, on nije predlagao kažnjavanje onih koji voze automobile ili lete avionima, nije optuživao okolo ne nudeći nikakva konstruktivna rješenja i ništa osim moralne panike i masovne histerije, već je ponudio konkretnu tehnologiju.

“Tehnologija je najsnažniji agent promjena. Ona je pojačavač naših ljudskih mogućnosti”, napisao je Slat u časopisu The Economist. “Dok se drugi agensi za promjene oslanjaju na preusmjeravanje postojećih blokova društva, tehnološka inovacija stvara potpuno nove, proširujući naš alatni okvir za rješavanje problema.

Čišćenje oceana

Slat je 2013. osnovao neprofitnu udrugu Ocean Cleanup, čiji je sada izvršni direktor.  Misija udruge je razviti napredne tehnologije za uklanjanje plastike iz svjetskih oceana. U lipnju 2014., Ocean Cleanup objavio je studiju izvedivosti na 528 stranica o potencijalu projekta. Oceanografi Kim Martini i Miriam Goldstein proglasili su koncept neizvodljivim u tehničkoj kritici studije izvodljivosti na web stranici Deep Sea News, koju su navele druge publikacije, uključujući Popular Science i The Guardian.  Guardian je izvijestio da je od ožujka 2016. Ocean Cleanup nastavio testirati i doraditi koncept.

Otkako je pokrenuo Ocean Cleanup, organizacija je prikupila 31,5 milijuna dolara donacija poduzetnika u Europi i Silikonskoj dolini, uključujući Marca Benioffa, izvršnog direktora Salesforcea. Razvijajući nove dizajne, Slat procjenjuje da će polovica velike nakupine smeća nestati u roku od pet godina, uz minimalne troškove.

Nagrade i priznanja

U studenom 2014., Slat je dodijeljena nagrada Champions of the Earth u programu Ujedinjenih naroda za okoliš. Norveški kralj Harald Harald dodijelio mu je nagradu za mladog poduzetnika 2015. godine. Forbes je 2016. uključio Slata na svoju listu “30 ispod 30”, koja navodi 30 najznačajnih izumitelja i poduzetnika na svijetu mlađih od 30 godina, na kojoj se našao i Mate Rimac.  Osnivač PayPala Thiel ga je podržao financijski sa 100.000 dolara. Nizozemski magazin Elsevier dodijelio mu je Nederlander van het Jaar 2017 (Nizozemac godine 2017.).  U svibnju 2018. Slat je dobio nagradu Euronewsa „Europski poduzetnik godine“. U Hrvatskoj za njega nitko nije čuo, a na globalnoj razini nije ni približno popularan kao Greta Thunberg, čije se zasluge za okoliš uglavnom svode na samopromociju i plovidbu preko oceana jahtom od 15 milijuna eura.
Komentari

Najnovije