Četvrtak, 22 listopada, 2020

DODIK UPOZORAVA BOŠNJAKE: Srbi i Hrvati će donijeti zajedničku deklaraciju o izlasku iz BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da u BiH neće biti rata, da su to floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance, a najavio je i mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH jer im se osporavaju prava zajamčena Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je rekao da je pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo biti.

– Stranka Alije i Bakira Izetbegovića zauzima se za građansko uređenje. Ne razumijem kome oni to mogu podvaliti. S druge strane, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Daytona, dok se drugačije ne dogovorimo. Sada imate jedan narod koji želi realizaciju `građanske` priče, a druga dva naroda to ne žele, to su Srbi i Hrvati – izjavio je Dodik za Večernji list, izdanje za BiH.

Ako se na tome bude insistiralo, dodao je Dodik, vjerojatno će predstavnici ta dva naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da izađu iz BiH jer im se osporavaju prava zajamčena Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom.

On je poručio i da ovdje neće biti rata, već da ovdje žele donostiti političke odluke.

– Prijeteći ratom oni žele zadržati svoje pravo da budu tutori i da majoriziraju druga dva naroda u BiH. Ako žele “Bosnu” kao većinski narod, onda moraju dati mnoge koncesije – istaknuo je Dodik.

On je istaknuo da Bošnjaci u svojoj arognaciji osporavaju postojanje drugih naroda i da ne bi prešao preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina.

Na pitanje podsjeća li ga BiH na Јugoslaviju, uz ponavljanje istih grešaka većinskog naroda, Dodik je naveo da je odnos unutarnjih snaga gotovo identičan, te istaknuo kako se Јugoslavija ne bi raspala da su Hrvati i Srbi postigli dogovor.

Komentirajući nedavno objavljene transkipte američkog predsjednika Bila Clintona iz 1995. godine, da se razmišljalo i o podjeli BiH, Dodik je istaknuo da se vidjelo da su na stolu bili ravnopravni prijedlozi – graditi BiH ili dopustiti da se narodi raziđu.

– Katastrofalna je greška bila što se to nije dopustilo. Sada bismo imali mirnu regiju i ne bismo imali žive iluzije, a iluzije su opasne. Bosna je iluzija, prije svega zarobljena bošnjačko-muslimanskom paradigmom da ona pripada samo njima i da imaju ekskluzivitet – rekao je Dodik.

Dodik smatra da je dobro što se kod Hrvata pojavio Dragan Čović koji snažno radi na ostvarivanju konstitutivnosti naroda, nakon što su Hrvati preživjeli ozbiljan pritisak s Hercegovačkom bankom i drugim stvarima.

Govoreći o nedavnoj posjeti Zagrebu, Dodik tvrdi da nije govorio ni protiv koga, pa ni protiv Bošnjaka, već je govorio “isključivo o konstitutivnosti naroda i potrebi da se ta prava poštuju”.

Na pitanje zašto u Zagrebu nisu bili članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, Dodik je rekao da to treba pitati domaćine.

– Mislim da se Komšić, koliko to vidim kod Hrvata, doživljava kao netko tko eksploatira hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH na vrlo podmukao način. Komšić ekskluzivno ta prava daje bošnjačkoj političkoj eliti. Moj je dojam da je, nakon dužeg vremena, hrvatski državni vrh postao svjestan te činjenice i da je podrškom konstitutivnosti naroda apsolutno definirao svoju politiku odnosa prema BiH. U toj politici očigledno nema mjesta za Komšića – ocijenio je Dodik.

Dodik smatra i da se ne može preći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšića, nametati predstavnike i na nižim razinama vlasti.

Dodik je pojasnio da odnose Hrvatske s BiH kvare oni koji su osporavali Hrvatkoj pravo da gradi Pelješki most i mnoge druge stvari, zbog čega nije bilo službene komunikacije.

– Ali, postoje i realna pitanja Trgovske gore oko odlagališta radioaktivnog otpada na šta mi imamo prigovore. Zbog toga je potrebno otvoriti komunikaciju, a moja posjeta je doprinos boljem razumijevanju – pojasnio je Dodik.

Optužbe Stjepana Mesića da je njegova posjeta Zagrebu “nastavak Karađorđeva” Dodik je prokomentirao da mu je jasna aluzija, ali da “nisu ništa crtali”.

Inicijativu o stvaranju “malog Šengena” ocijenio je kao dobru, ali je dodao da je u tim raspravama čuo Bošnjake koji kažu da postoji strah od srpske dominacije, a u stvari ima više muslimana.

Dodik je naveo da sa 14 uvjeta koji su postavljeni, BiH se još više udaljila od EU.

– Kao da su nam htjeli dodatno otežati put, a onda dođu europski stručnjaci koji kažu da će se ono što mi želimo, a to je uklanjanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, raditi na kraju. To može biti i za deset godina, nakon što sramnim odlukama izmodeliraju uređenje BiH. Za nas, bi bilo kakva nova odluka Ustavnog suda na našu štetu bila inicijalna kapisla za brojne probleme – zaključio je Dodik./HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Kaos u HSS-u: Glavni odbor stranke isključio Beljaka…
>>> Ja, Mato Crkvenac Nemam kćer! Mediji neosnovano povezuju bivšeg ministra sa uhićenim Kovačevićem
>>> GRMOJA: ‘Plenković se pravi mutav, a uvjeren sam da Milanović govori istinu…
>>> MESIĆ PROPJEVAO: Sad znamo što se događalo u famoznom klubu na Slovenskoj 9
Komentari

Komentari