Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

DODIK: Srpska će otići iz BiH ako se nastavi s oduzimanjem ustavne pozicije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je sinoć da je Republici Srpskoj potrebna njena ustavna pozicija i da će, ako joj se ona nastavi oduzimati, Srpska otići iz BiH.

“Mi ne želimo gubiti kapacitet, nadležnosti i snagu Republike Srpske, nego ih hoćemo ojačati. Nema primjera u svijetu da je neka autonomija samu sebe ukinula i da je sebe devastirala. Ne želimo da BiH bude nadređena i da odlučuje o statusu Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da ne prijeti otcjepljenjem Republike Srpske, ali ne isključuje ni tu mogućnost, u stalnoj nemogućnosti u pokušajima da se nešto napravi u BiH.

“Kao što Bošnjaci ne žele i neće odustati od BiH i mi imamo pravo iskazati svoj politički odnos i prema jednom i drugom pitanju”, rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, u BiH treba prestati s negacijama.

“Nitko ne treba negirati zajedničku razinu BiH niti entitete i konstitutivne narode”, naglasio je Dodik za BHRT.

On smatra da se negiranjem 9. sijačnja želi reći da je Republika Srpska nastala u Daytonu što nije točno.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da ne postoji povjerenje u Ustavni sud BiH.

“On je u sistemskom smislu institucija u koju u Republici Srpskoj, a i mnogi Hrvati, apsolutno ne vjeruju. Teško će stranci moći održati snagu Ustavnog suda ako on radi neustavno. Ustavni sud je odmetnuta struktura koja isključivo radi pod motivacijom vanjskih imputa koje dobija od okruženja visokog predstavnika i nekih moćnih veleposlanstava u BiH”, pojasnio je Dodik.

Međunarodna zajednica napravila najveću štetu

On tvrdi da je BiH najveću štetu napravila međunarodna zajednica s odlukama visokih predstavnika koji nisu bili dio konsenzusa koji se gradio nego dio grube sile međunarodnog faktora.

“Intervencionizam stranaca napravio je u BiH neproduktivnu strukturu i političku elitu koja uvijek čeka da netko drugi odluči”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH navodi da razumije zašto Bošnjaci hoće u NATO, ali da i oni moraju razumjeti zašto Srbi neće.

“Republika Srpska neće u NATO jer ne želi bilo kakve tvrde granice na Drini. Srbi su jedinstven narod. Ne postoje bosanski Srbi. Postoje Srbi. Možete mi reći da sam Srbin iz Bosne, ali ne i da sam bosanski Srbin”, poručio je Dodik.

BiH institucionalno u najtežoj krizi do sada

Prema njegovom mišljenju, BiH je institucionalno u najtežoj krizi do sada.

“U razgovorima s veleposlanicima svi plediraju da je najvažnija politička stabilnost i politički poredak. Bez toga nema investicija, nema ničega. Imam želju, volju i energiju pokušati prodrmati institucije u BiH da rade svoj posao, a ne samo da se mnogi bave politikantstvom pokušavajući da po svakom pitanju prave neku generalnu političku strategiju”, rekao je Dodik.

On tvrdi da je ista većina, koja je izabrala vodstvo Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, dovoljna da izabere i novi saziv Vijeća ministara.

“Moramo težiti fer rješenjima na razini BiH, jer samo ona održavaju strukturu. Jedino poštivanje procedure može spasiti BiH”, naglasio je Dodik.

Ukazujući na činjenicu da je više od 400 ljudi zaposleno u različitim institucijama na razini BiH od izbora do danas, Dodik je poručio da će reagirati na to i da će svi oni morati otići.

“Moramo izvršiti reformu javne uprave na razini BiH. Ovo je neodrživo stanje”, kazao je Dodik./HMS/fah

Komentari

Komentari