Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Dodik prijeti: Tijekom noći možemo uspostaviti kontrolu na granicama RS

Predsjedatelj i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u srijedu je naznačio kako bi moglo doći do otcjepljenja Republike Srpske od BiH ukoliko se pred državnim Ustavnim sudom otvori rasprava o ustavnosti naziva tog entiteta.

“Imamo pripremljene zakone da tijekom noći uspostavimo kontrolu na granicama (RS)”, kazao je Dodik u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

On je to izjavio komentirajući najavu Stranke demokratske akcije (SDA) da će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske obrazlažući inicijativu time što smatra da je ime entiteta korišteno kako bi se diskriminirala druga dva konstitutivna naroda Bošnjaci i Hrvati u korist Srba čije je ime jedino navedeno u nazivu.

Dodikov je komentar bio kako je to “provokacija koja je podgrijala vatru u BiH” te je najavio kako će zbog toga osobno inzistirati da Narodna skupština RS pripremi “radikalne mjere” kojima će se na to odgovoriti.

Uvjeren je kako će za to dobiti i potporu svih političkih stranaka u RS uključujući one koje su u oporbi.

“Oni (SDA) su krenuli s tim i dobit će naš odgovor”, izjavio je Dodik koji je u intervjuu ponovio tezu kako RS ima sve elemente državnosti osim stolca u Ujedinjenim narodima.

Granicu između BiH i Srbije nazvao je neprirodnom uz konstataciju kako bi bilo logično da “jedan (srpski) narod bude zajedno”.

Ponovo je afirmativno govorio o ratnim čelnicima bosanskih Srba osuđenim za ratne zločine kazavši kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić “stali na čelo obrane svog naroda”. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Červar nakon pobjede izgubio kontrolu i krenuo u osobni obračun s novinarima; je li pretjerao?
>>> ŠTO SADA ČEKA HRVATSKU? Ništa još nije gotovo, sada slijedi sraz s jednom od najjačim momčadi svijeta!
>>> ČUDESNA RUŽA! EU parlament usvojio njezinu Uredbu, EVO ŠTO TO ZNAČI ZA HRVATE!
>>> POTRESNA PRIČA KOJA ĆE VAS JAKO UZDRMATI! Znamo točan razlog zbog kojeg je Hrvatska posrnula
Komentari

Komentari