DODIK O NOVOM POVJERENIKU ZA PROŠIRENJE EU: Dobro je što je iz Mađarske, oni imaju bolji senzibilitet za Balkan

Podijeli

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da treba očekivati da će novi sastav Europske komisije biti suočen s nizom unutarnjih pitanja, koje treba riješiti u okviru same EU – prije svega migracije, euro, Brexit, koji je veoma teško pitanje, te da će se, očigledno, tamo usmjeravati njihova politika.

“Što se tiče politike proširenja, treba biti jasno da je značajna grupacija oko predsjednika Francuske Emmanuela Macrona protiv proširenja i to će biti veoma teško premašiti dok Europa ne riješi svoja pitanja”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Komentirajući izbor bivšeg ministra pravosuđa Mađarske Laszla Trócsányija za novog povjerenika za susjedstvo i proširenje u okviru Europske komisije, kazao je da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Europske komisije, a posebno s povjerenikom za proširenje.

“Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senzibilitet za Balkan nego neke druge zemlje i u tom pogledu mogu izraziti zadovoljstvo”, rekao je Dodik i dodao da ne poznaje Trócsányija.

Ponovio je da su resursi i podrška Europske komisije za proširenje značajni, a RS mora, kako je dodao, reagirati na sve izazove koji su pred njom, uključujući i populacijske, kojima je, tvrdi, u značajnom mjeri “doprinijela zapadna Europa, koja želi radna mjesta”.

“Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, od socijalnih, pa što ne reći i vjerskih, i da se oni polako orijentiraju na zaustavljanje migranata koji dolaze iz zemalja srednjeg i dalekog Istoka i pokušavaju bazen za radnu snagu preusmjeriti ovdje, na zemlje koje bi sutra trebali biti članice EU”, utvrdio je Dodik.

Kaže da treba surađivati s Europom, “ali je problem jer BiH nema svoje institucije”./HMS/

Komentari

Najnovije