Dodik o četnicima: Otadžbinska vojska je bila dio savezničkih snaga

Podijeli

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas na obilježavanju 76. godina misije Hilijard – spašavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu kako se obilježava događaj koji “nisu godine satiranja bacile u zaborav”, prenosi Fonet.

On je ocijenio kako je misija Halijard “odraz borbe srpskog naroda za slobodu i prijateljstva koji ovaj narod nosi u sebi kao jednu od najvećih vrijednosti.

Dodik je poručio i da je “otadžbinska vojska bila dio savezničkih snaga”.

Izjava je zanimljiva jer je Dodik ranije u više navrata izjavio kako su četnici zajedno sa ustašama vodili narod sa Kozare u logore.

U Pranjanima, kod Gornjeg Milanovca, obilježena je 76. godišnjica misije Halijard, u kojoj su Јugoslovenska vojska u otadžbini i lokalno stanovništvo, spasili više od 500 savezničkih vazduhoplovaca, i vazdušnim mostom prebacili u Bari. Otvoren je memorijalni centar, kao i novi sportski aerodorom na mjestu gdje je nekada bila improvizovana pista.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Dodik je najavio da će i na drugoj pisti misije Halijard, u Boljaniću, kod Doboja, biti izgrađen sličan spomenik.

Jugoslovenska vojska u otadžbini je bila vojna formacija pod komandom četničkog đenerala Draže Mihailovića.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> DRMA SE STOLICA PLENKOVIĆU: Bivši šef USKOK-a otkrio jako nezgodan podatak…
>>> OPREZ! POLICIJA UPOZORAVA: Osječanki izvan Hrvatske oduzeli osobnu i čeka je kazna do 5000 kuna
>>> E PA SAD STVARNO: Uvodi se najčudnija mjera dosad, mogla bi biti obvezna za sve
>>> 92′ OTIŠAO U BEOGRAD: Stan bi mi vratili da nisam Srbin. Žena koja ga je otela rekla je: “Mislila sam da se nećeš vratiti”
Komentari

Najnovije