Srijeda, 19 veljače, 2020

DODIK: Nismo spremni trpjeti torturu bošnjačke političke elite

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je BiH moranje za Srbe, koji su spremni čuvati mir, ali ne i trpjeti torturu bošnjačke političke elite.

Dodik je rekao novinarima u Beogradu da će u RS veoma dobro pročitati deklaraciju SDA, koja bi danas trebala biti usvojena na Kongresu stranke, a u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA “republika BiH”.

On je poručio da nikakve “Republike BiH” nema i da, što se tiče Srba postoji samo Republika Srpska.

“Ukoliko je njima dopušteno da nešto takvo rade, onda je sasvim normalno da mi smatramo da je nama dopušteno baviti se pitanjem samoopredjeljenja do odcjepljenja. Dakle, nemamo ni jedan razlog biti s drugima koji nas ne žele i koji ne žele prihvatiti te realnosti”, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da SDA već dugo negira BiH i da bi Bošnjaci htjeli “BiH po svome”.

On je ponovio da je izvorište deklaracije SDA Islamska deklaracija njihovog tvorca Alije Izetbegovića, koja je jasno ukazala na koji način i što trebaju raditi.

“Ovo je samo jedna faza onoga što oni krajnje žele uraditi, ali nema BiH bez Republike Srpske. Nitko valjda nije dovoljno lud, naivan i blesav da pomisli da bi netko samoukinuo Republiku Srpsku. Oni je sigurno ne mogu ukinuti jer nemaju ni razloga, ni mogućnosti da to učine”, rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH održava međunarodni faktor, a razjedinjava ovo što radi SDA.

“Nama nije uopće jednostavno prihvatiti da se nalazimo u BiH, ali prihvaćamo daytonsku BiH. Oni očigledno nisu htjeli ni vidjeti, ni čuti, ni održati Republiku Srpsku i to mi znamo”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da u takvoj konstelaciji BiH nema nikakve budućnosti, jer je mjesto trpljenja za sve, očigledno i za Bošnjake koji su nezadovoljni.

On je dodao da su, s druge strane Srbi zadovoljni Republikom Srpskom i oni će je voditi tako da Srpska u svakom trenutku bude spremna za svoj samostalni put.

Dodik je naglasio da Republike Srpska jedina na prostoru BiH može biti samoodrživa, a to ne može ni BiH, ni Federacije BiH, “jer kada bi se iz njih makli stranci, iste noći bi nestale”.

On je istaknuo da je podvala neoliberalni pristup za koji su smatrali da trebaju prihvatiti kao svoj, kao što su bile i mnoge druge podvale od Daytonskog sporazuma pa do danas.

Dodik je ponovio da su i bonske ovlasti podvala i prevara, što je potvrdio i diplomat Westendorf kada je govorio da je to protiv Daytonskog sporazuma.

“Na tom protudaytosnkom sporazumu oni su napravili današnju BiH i sada kažu `dajte nam pravnu državu`. Kakvu pravnu državu kada je nastala na nepravu?”, upitao je Dodik.

On ističe da je sve u kontinuitetu prevara.

“To je samo jedan očigledan primjer na koji način oni misle nametnuti volju drugima. Te volje nema, što znači da nikakve `Republike BiH` nema”, zaključio je Dodik.

Komentari

Komentari