Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da povratak islamskih boraca sa sirijskog ratišta predstavlja trajni problem BiH, a da sigurnosnu situaciju komplicira to što je u BiH poslije rata ostao određeni broj “spavača”.

– U BiH ulazi veliki broj migranata, zbog čega smo posebno oprezni. Naš stav je da za migrante nema mjesta u Republici Srpskoj, a njima se posebno bavi ekipa naših mladih ljudi iz Ministarstva unutarnjih poslova – rekao je Dodik za beogradski Alo.

Što se tiče prijetnji koje se upućuju njemu, Dodik je rekao da se to čini u kontinuitetu i uvijek kada hoće politički slomiti Republiku Srpsku.

– Oni pokušavaju da me tako pritišću, a ja mislim da ne uspijevaju jer ja živim u takvim okolnostima 20 godina – istaknuo je Dodik.

Komentirajući pisanje njemačkog lista “Die Welt” da Rusija u Republici Srpskoj planira vojnu bazu, Dodik je rekao da je to potpuna laž, te da se lažima pokušava napraviti šteta Republici Srpskoj.

– Pisali su i ranije, pa se pokazalo neistinitim – napomenuo je Dodik.

Kada je riječ o situaciji u BiH, Dodik je naveo da Republika Srpska namjerava ići svojim putem, pošto se pokazalo da je BiH sistemska greška, čiji su zatočenici svi narodi koji u njoj žive.

Dodik kaže da bi iznad svega volio da Republika Srpska bude samostalna i da misli da to ne treba kriti, kao i da je to politički cilj većine stanovništva u RS.

– U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali. Svih ovih godina imali smo samo opstrukcije i osporavanja Republike Srpske. Zašto bismo bili u nečemu što nas neće i zašto bi neko tko nas neće htio da budemo tu? – pita Dodik.

Dodik smatra da je rješenje da se BiH podijeli na tri neovisna entiteta koji bi surađivali kao suvereni državni faktori jedni s drugim i potpisali automatski dogovor o slobodi kretanja ljudi, slobodi trgovine i nekim drugim stvarima.

Prema njegovim riječima, svatko bi se okrenuo sebi, a što se tiče međunarodnog predstavljanja, Republika Srpska bi se okrenula Srbiji, Hrvati u BiH, vjerojatno, Hrvatskoj, a Bošnjaci – Turskoj.

– Nama ne treba ni stolica u UN-u u ovom trenutku, već neka vrsta međunarodne pažnje – dodao je on.

Dodik smatra da ova podjela ne može dovesti do rata i da ga neće biti ako ga ne inicira međunarodna zajednica.

– U svakom slučaju, sve što bi muslimani poduzeli protiv RS , bilo bi nelegitimno. Oružane snage BiH ne mogu djelovati bez odluke Predsjedništva, ali se nikada neće dogoditi da srpski član glasuje za to – naveo je Dodik.

On je podsjetio da Ustav BiH kaže da sigurnosne jedinice jednog entiteta ne mogu prijeći na prostor drugog bez njegove suglasnosti.

– Htjeli su da nam ubace federalni MUP na teritoriju Republike Srpske, navodno, da kontrolira migrante, pa smo mi to odbili. U ekstremnoj situaciji kada bi netko naredio da policija Federacije BiH uđe u Republiku Srpsku, to bi bila agresija i kršenje Ustava i Daytona. Isto vrijedi i za eventualno reagiranje NATO-a, ali mislim da je to nerealno, jer je prošlo vrijeme unilateralnih akcija – naveo je on.

Međutim, kaže Dodik, utjecaj međunarodne zajednice je smanjen i sve stvari su svedene na međusobni dogovor, a njega nema, zbog čega se BiH pokazuje kao sistemska greška i svi su zatočenici takve neuspješne BiH.

On je podsjetio da je političko rukovodstvo RS jasno reklo da ne prihvaća nametnuta rješenja visokih predstavnika i da će se kad-tad “obračunati” s tim (nametnutim) odlukama.

Na pitanje kako će RS vratiti daytonska prava, Dodik je rekao da razne mogućnosti stoje na raspolaganju, a da je stvar procjene u Srpskoj što će uraditi.

– Mi smo za Daytonski sporazum i čekamo trenutak kada će i drugima u okruženju biti jasno da je taj razlog sasvim dovoljan za unilateralnu akciju koju ćemo poduzeti. Za to nema propisanog termina, ali nitko ne treba posumnjati u naše namjere da ćemo se boriti za poziciju srpskog naroda na najbolji mogući način – poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je dodao da RS u tome znatno onemogućavaju nelegitimni predstavnici Srba, koji sada sjede u Vijeću ministara BiH u tehničkom mandatu i služe političkom interesu Sarajeva./Srna/HMS/

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!