Miroslav Lazanski

DODIK: 30 dana za Vijeće ministara ili raspad države ! JELI RAT MOGUĆ U BiH ?

Podijeli

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je u intervju za Nezavisne novine da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor o formiranju Vijeća ministara i da SNSD nije nikoga uvjetovao, niti bilo što problematizirao.

Dodik je uvjeren da će se sve završiti u roku od 30 dana, ako bude političke volje. Ističe da je SNSD-u, SDA i HDZ-u BiH stalo da se sve što prije okonča i nastavi europski put BiH.

– Uvjeren sam da ćemo, ako bude političke volje, za mjesec dana sve završiti. Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u sljedećih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata uParlament, postoji parlamentarna većina. U Parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi europski put, a za to nam treba forimirano Vijeće ministara. Rok je 30 dana. Vidjet ćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu – rekao je Dodik.

On je naveo da su odugovlačenja formiranja Vijeća ministara bila nepotrebna i da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja, te da je političko Sarajevo nametnulo umjetnu priču, jer je imalo kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka.

– Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo tko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na razni BiH. Prvo smo formirali Zastupnički dom PS BiH, međutim, blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkulira, blokirali rad Zastupničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu nastaviti s blokadama i da treba što prije formirati vlast na razini institucija BiH – rekao je Dodik i dodao da su europski dužnosnici podržali Sporazum.

Kada je riječ o kritikama opozicije, Dodik kaže da SNSD ovim sporazumom nije nikoga izdao i da je jasan stav RS o NATO-u.

– Samo ću podsjetiti da postoji odluka Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ovi iz opozicije sjedili i još sjede u Vijeću ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije vanjske politike koja uključuje NATO. Kada je riječ o Sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi – naveo je on.Vijeće

Na pitanje je li točna priča koja se pojavila u javnosti da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, “kao što stoji u planu koji je već napravljen”, Dodik je rekao da o tome nije ništa dogovarano, da treba sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše.

Srpski član Predsjedništva je istaknuo da će europski put BiH biti intenziviran čim se formira Vijeće ministara, jer je to pitanje o kojem postoji konsenzus svih u BiH.

Dodik je rekao da je ime predsjedatelja Vijeća ministara već poznato.

– Ime predsjedatelja (Zoran Tegeltija) je poznato već odavno. Sada slijedi procedura pa ćemo vidjeti. Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o sudjelovanju u strukturama na razini BiH – naveo je Dodik za Nezavisne./HMS/fah


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MILE MARTIĆ PANIČNO: ‘Slobodane, počinje Oluja! Što da radim?! MILOŠEVIĆ: ‘Ubij se.’
>>> HDZ-ovi gradonačelnici Škori otkazuju koncerte: Zabranjen mu je čak i besplatan koncert u Imotskom
>>> Tri Srbijanca premlatila starca u Zagrebu: Preminuo od teških ozlijeda u bolnici
>>> Željko Pervan ostao ‘smrznut’ kad je vidio račun! Svi ostali zatečeni!
Komentari

Najnovije