Utorak, 26 svibnja, 2020

Documenta u znak prosvjeda više se neće pojavljivati u programu HRT-a

Trideset udruga civilnog društva u ponedjeljak je izvijestilo da do novinarskog prosvjeda koji će se održati 2. ožujka 2019. pod nazivom “Novinarstvo ne damo!” neće sudjelovati u programu HRT-a pojavljivanjem u HRT-ovom studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

“Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj”, stoji u pismu koje ispred udruga potpisuje izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

HRT je dosad podigao najmanje 36 tužbi, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

“Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinara, poboljšanjem kvalitete programa i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija”, stoji u priopćenju 30 organizacija među kojima su HND, GONG, Kuća ljudskih prava, Documenta, Centar za mirovne studije itd.

neovisnosti najgori javni servis u Europi. Podizanje tužbi posebno je problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi”, poručile su organizacije.

Pozivaju sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook-a, Twittera (s oznakama #novinarstvonedamo i #povucitetuzbe) ili na službenim web stranicama.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Rakitić pronašao novi klub; otkriveno kakvu je ulogu u tome imala njegova supruga!
>>> Pobjednik Dore u šoku: ‘Nema spasa, nastup je propao’
>>> Mama dijete zove “ono” jer želi da kasnije samo odluči kojem spolu pripada
>>> MEDIJI GA SLAVE A: Šaban Bodrio srpsku gardu, živio u Titovom stanu, družio se s Arkanom…
Komentari

Komentari