Subota, 18 siječnja, 2020

DOBRA VIJEST ZA MAJKE U NJEMAČKOJ Od ožujka se uvode promjene na koje imaju pravo i Hrvatice u Njemačkoj

Njemačka u svoj mirovinski zakon od 1. ožujka ove godine uvodi promjene u korist majki koje su djecu rodile i odgajale prije 1992.godine.

Tim majkama su odlučili povećati mirovinu, odnosno dopuniti je za 2,5 boda po djetetu. Tako će majke koje su rodile i odgajale djecu prije 1992. godine imati jednaka prava kao i majke nakon 1992. godine od kada se roditeljski staž primjenjuje u njemačkom Zakonu o mirovinskoj reformi.

Mirovinska reforma tako predviđa da majke čija su djeca rođena prije 1992. a koje su dobivale pola mirovinskog boda, od ožujka će dobivati 2,5 bodova. Mirovina će im biti veća.

Prema pisanju njemačkog Focusa u istočnoj će Njemačkoj majke  dobivati 15,35 eura mjesečno po djetetu, a u zapadnoj Njemačkoj 16,02 eura – godišnje oko 190 eura.

Mirovinu za majke mogu primati i očevi, odnosno onaj roditelj koji nije bio zaposlen za vrijeme odgoja djeteta i u korist odgoja djeteta. To je regulirano stavkom 56. njemačkog socijalnog zakona (SGB).

Ono što roditelj koji je odgajao dijete i za to vrijeme nije bio zaposlen mora učiniti je podnijeti zahtjev za priznavanje razdoblja čuvanja djece. Za to se treba obratiti njemačkom mirovinskom osiguranju. Ako su već u mirovini ne moraju učiniti ništa, mirovina će se automatski povećati, prenosi fenix

Promjena se odnosi i na majke koje su već duže vrijeme u mirovinu.

U Njemačkoj se mirovinski staž majkama priznaje određeno vrijeme nezaposlenosti, odnosno do tri godine zbog odgoja djece, ali najduže do navršenih 15 godina djeteta. Odnosno, uračunava se i vrijeme koje majke nisu bile zaposlene zbog boljeg obrazovanja djece.

Prema tom zakonu ili od 1. ožujka dopuni zakona, pravo priznavanja staža za odgoj djece primjenjuje se i na strance, što znači i na hrvatske građane zaposlene u Njemačkoj. Tako su brojne hrvatske majke u Njemačkoj koristile i koriste to pravo.

Više o ovoj temi može se pročitati na linku OVDJE

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!