DO DETALJA: Ruža Tomašić razotkrila planove crvenog gradonačelnika Rijeke

Podijeli

Zalijanski zastupnik u Europarlamentu Nicola Procaccini, član desničarske stranke Talijanska braća, postavio je parlamentarno pitanje vezano za trošenje europskog novca u obnovu Titova broda “Galeb”. Izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost što je pitanje Europskoj komisiji ne misli li da bi se financiranje odobreno za Rijeku, prijestolnicu europske kulture 2020., potrošeno za obnovu “Broda mira Galeb”, moglo “shvatiti kao odavanje počasti maršalu Titu, odgovornom za masovna ubojstva u Hrvatskoj i za pravu etničku čistku prije svega usmjerenu prema talijanskom pučanstvu”, potpisala i hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić.

Procaccinijevo pitanje

Tomašić je napisala: “Institucije Europske unije u više navrata osudile su komunističke totalitarističke režime diljem Europe… Time je osuđen i komunistički totalitaristički režim SFR Jugoslavije, na čelu koje je bio jedan od najokrutnijih zločinaca u povijesti, komunistički diktator Josip Broz Tito. Jedna od ostavština tog totalitarističkog režima je brod ‘Galeb’, dio jugoslavenske ratne mornarice i rezidencijalna jahta zločinca Tita, sada u vlasništvu Grada Rijeke. S namjerom preuređivanja broda “Galeb” u muzej kao nostalgičnu uspomenu na taj totalitaristički režim, Grad Rijeka zatražio je za njegovu restauraciju novac iz fondova EU, koji mu je i odobren. Na službenim stranicama Grada Rijeke (rijeka2020.eu) stoji da će ‘brod govoriti o neobično utjecajnoj međunarodnoj ulozi koju je imala dojučerašnja država’, odnosno vidljiva je očita namjera veličanja totalitarističkoga komunističkog režima Jugoslavije. Stoga Komisiju želim pitati zašto je odobreno financiranje novcem Unije restauracije broda koji će služiti za veličanje jednog zločinačkog režima i njegove diktatore, što su institucije Europske unije u nekoliko navrata osudile?”.

VIDEO Predstavljanje projekta obnove broda Galeb bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije

Talijanski list La Verità objavio je u broju od srijede pod naslovom “Titov brod postaje muzej zahvaljujući fondovima EU” Procaccinijevo pitanje Europskoj komisiji. Iznosi se kako će, zahvaljujući europskom prilogu, 9,258 milijuna eura namijenjenih za valoriziranje kulturnog i umjetničkog bogatstva biti utrošeno za obnovu broda “Galeb”, kako je to “najavio socijalistički gradonačelnik Rijeke” Vojko Obersnel. Procaccini u svom priopćenju o pitanju postavljenom u Europarlamentu ponavlja kako je upravo ta institucija donijela rezoluciju u rujnu ove godine o važnosti europske memorije za budućnost Europe, pa pita je li oportuno financirati sjećanje na “jedan od najbrutalnijih komunističkih režima prošlog stoljeća”.

Ugovor 29. studenoga

Podsjetimo, 29. studenoga u brodogradilištu u Kraljevici potpisan je ugovor temeljem kojeg će početi obnova broda “Galeb”, koji su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Ivan Ivić, predsjednik uprave tvrtke Dalmont d.o.o. koja je na javnom natječaju dobila posao obnove broda. Na web-stranici Rijeka 2020. piše kako “‘Galeb’ postaje muzej u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture i po dovršetku radova bit će smješten u riječkoj luci, uz Molo longo. Nakon završetku rekonstrukcije i opremanja, ‘Galeb’ će biti prvenstveno u funkciji kulture, a uz stalni muzejski postav, na brodu će biti i prostori za izložbe, kino te kreativne radionice. Manji dio broda bit će stavljen u komercijalnu funkciju pa će na brodu biti i smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekt te suvenirnica”, te se prenosi izjava gradonačelnika Obersnela tijekom potpisivanja ugovora u Kraljevici: “Siguran sam da će brod ‘Galeb’ biti ponajveća turistička atrakcija u Rijeci…” Iznosi se i kako će obnova “Galeba” koštati 58,572.773 kune s PDV-om.

Izvor: Večernji list


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Škoro vodeći i u anketi 24 sata!
>>> Hrvatska uvodi način mjerenja brzine na auto cestama koji je u Njemačkoj proglašen – neustavnim!
>>> Snimio nezamislive zločine: “Arkanovci su se derali da ništa ne slikam, bilo je puno vrištanja. Onda su ubili muškarca pa ženu…”
>>> PISMO UČITELJA U POTPUNOSTI RAZOTKRILO SINDIKATE: Izdani smo, a njihov je interes samo jedna stvar!
Komentari

Najnovije