Utorak, 1 prosinca, 2020

Direktno: Novi sukob u udruzi projugoslavenskih i antifašističkih novinara, jedni druge optužuju za diktaturu

Portal Direktno neslužbeno doznaje kako su neki od članova Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva podnijeli ostavku na članstvo u tom Odboru. Kako doznajemo, ostavku je dala i novinarka Danka Derifaj koja je ujedno i potpredsjednica Društva, a osim nje ostavku su podnijeli i Luka Mitrović, Slavica Lukić, Elizabeta Gojan, Sanja Despot i Veronika Rešković.

Kao razlog ostavke u HND-u naveli su to da od studenog prošle godine, svaki prijedlog ili primjedba koji bi došli od strane većine članova Izvršnog odbora su interpretirani zlonamjerno, širenjem neutemeljenih optužbi na račun članova Izvršnog odbora i to samo zbog toga što se s njima nisu slagali predsjednik Hrvoje Zovko i dio tajništva.

Prema njihovim navodima, većinu članova Odbora nastojalo se difamirati pred drugim tijelima HND-a, ali i po kuloarima, te zaobići ih u procesu donošenja odluka s kojima Izvršni odbor kao operativno tijelo po Statutu mora biti ne samo upoznat, nego i sudjelovati u njihovom sukreiranju. U takvoj atmosferi, kažu, nestala je komunikacija između većine u Odboru i predsjednika, a ugašena je slobodna, demokratska razmjena mišljenja.

Također su naveli da je u atmosferi u kojoj predsjednik HND-a ignorira i omalovažava odluke i mišljenja većine u  Izvršnom odboru, nemoguće dalje djelovati.

U svom dopisu kažu i kako smatraju da ih Skupština HND-a nije izabrala u IO da bi bili bespogovorni, disciplinirani, i kako kažu,  “dizači ruku” i transmisija volje predsjednika, već slobodnomisleći ljudi koji ravnopravno raspravljaju i iznalaze najbolja rješenja. Dalje su naveli i da ne žele svojim daljnjim prisustvom u Odboru “opstruirati” rad Društva, a za što su, kako tvrde, u više navrata optuženi.

Kolege iz direktnog su kontaktirali Hrvatsko novinarsko društvo i članove Izvršnog odbora kako bi provjerili ove informacije, poslali suupit Hrvatskom novinarskom društvu. Nisu htjeli komentirati nego su ih uputili da informacije mogu naći na web stranicama HND-a gdje o svemu tome nema ni riječi.

Također, zatražili su dodatna pojašnjenja od nezadovoljnih članova Odbora te su i njima poslali upite o trenutnoj situaciji u HND-u, ali oni navodno u interesu Udruge za sada ne žele javno istupati.

‘Good night and good luck’

Ovo nije prvi raskol u Hrvatskom novinarskom društvu.

Podsjetimo, bivši predsjednik HND-a Saša Leković također je podnio ostavku na mjesto predsjednika navodeći kako je to odlučio učiniti nakon što su ostavku na njegov poziv odbili dati potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić.

Ostavku je podnio nakon što je desetak dobitnika novinarskih nagrada HND-a vratilo svoje nagrade zbog toga što je godišnju nagradu za TV novinarstvo dobila Ivana Petrović s Nove TV, i to zbog izvještavanja iz Haaga o samoubojstvu  generala Slobodana Praljka.

U svojoj ostavci Leković se zahvalio i onima koji su njegov trud otvoreno opstruirali kao i onima koji su ga opstruirali ne radeći ništa. Zahvalio im se i jer su mu pomogli “razbiti iluziju da je moguće napraviti bolji HND i iluziju da Hrvatska treba i zaslužuje bolji HND i bolje novinarstvo”, dodajući kako se ispričava i svima koji su s njim  dijelili iluziju o boljem društvu i boljem HND-u u tom društvu.

“Osobno se mogu nositi s tim ludilom jer nije moje, ali ne želim u tom ludilu i dalje biti predsjednik HND-a” zaključio je tada Leković u ostavci koju je završio s ”Good Night, and Good Luck”.

Komentari

Komentari