Utorak, 14 srpnja, 2020

DIPLOMATSKA BITKA ZA KOSOVO: Putin dao podršku Vučiću, a u Washingtonu lideri pet sila spremaju vlastiti plan

Srpski mediji pišu kako je ovotjedni susret Putina i Vučića te podudarnost njihovih stavova o Kosovu “upalio alarm” na Zapadu. Naime, istodobno su u Washingtonu sastali se predstavnici SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razmatrajući opcije za ‘kosovski čvor’ između Prištine i Beograda

U neformalnom razgovoru u Moskvi, tijekom proslave Dana pobjede nad fašizmom, ruski predsjednik Vladimir Putin srpskom je predsjedniku Aleksandru Vučiću nedvosmisleno rekao da će podržati Srbiju i njega osobno u diplomatskopj borbi za Kosovo i Metohiju, ali i ostalih pitanja ključnih za stabilnost regije, pišu beogradske Novosti.

Time je Rusija dala do znanja da Srbiju smatra ključnom državom na jugoistoku Europe.

Susret u Kremlju ‘upalio alarm’ u Washingtonu

Novosti također prenose, doznajući iz krugova bliskih srpskom predsjedniku, da se Putin u razgovoru s Vučićem osvrnuo i na mogući ulazak Srbije u NATO. Putin je, kažu, rekao kako su mnogi govorili da Vučić potajno uvodi Srbiju u NATO, da bi kasnije ti isti uveli svoje države u NATO (očito se Putinova aluzija odnosila na Crnu Goru, nap.a.) te je ujedno pohvalio Vučića jer je jedini održao riječ, prenosi danas.hr

Srpski mediji pišu kako je ovotjedni susret Putina i Vučića u Kremlju te podudarnost njihovih stavova o Kosovu “upalio alarm” na Zapadu. Naime, istodobno su u Washingtonu sastali se predstavnici tzv. Kvinte, pet zapadnih sila – SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije – razmatrajući opcije za ‘kosovski čvor’ između Prištine i Beograda.

Blic piše kako predstavnici ‘Kvinte’ u Washingtonu vode konzultacije oko posljednje faze pregovora Beograda i Prištine, što bi trebalo rezultirati sporazumom o normalizaciji odnosa. Već su i srpski dužnosnici najavili kako bi taj dokument trebao bitit potpisan najkasnije za godinu dana.

U iščekivanju sporazuma, rastu tenzije

Sastanak u Washingtonu, koji se odvija bez mnogo pompe, za poznavatelje prilika jasan je signal da se približava ‘Dan D’ i da veliki igrači spremaju svoju konačnu ponudu, piše Blic.  Vučić će svoju diplomatsku ‘ofenzivu’ za Kosovo (prije Moskve bio je i u Washingtonu, nap.a.) nastaviti početkom ljeta kada bi se u Beogradu trebao susresti s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom.

Istodobno se i kosovske vlasti pripremaju za dijalog sa Beogradom na najvišem nivou, s tim da je pozicija Prištine, kako piše Blic, lagodnija u odnosu na Beograd jer ima podršku zapada.

U iščekivanju sprazuma Prištine i Beograda, odnosi se zaoštravaju. Nakon što je na Kosovu bio uhićen šef Ureda za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije i član Vučićeve stranke Marko Đurić, Srbija je oštro reagirala i na najavu osnivanja Vojske Kosova. Također, Beograd je zbog navodno sigurnosnih razloga spriječio održavanje utakmice mladih rukometašica Srbije i Kosova te zabranio ulazak u Srbiju kosovskim karatistima koji su trebali sudjelovati na Europskom prvenstvu u Novom Sadu.

Komentari

Komentari