Ponedjeljak, 28 rujna, 2020

DIP ODRŽAO PRESICU: EVO KAKO ĆE GLASATI ZARAŽENI

Državno izborno povjerenstvo danas je održalo press konferenciju u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih Covidom-19.

“Izražavamo zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio ustavnopravno prihvatljivom da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima. Sukladno tome DIP je donio izmjenu i dopunu tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a”, rekla je Ana Lovrin.

“Brisali smo stavak da ne mogu glasati, dodano je glasanje zaraženih s Covidom-19. Oni će glasati preko druge osobe koja će po njihovoj ovlasti glasati umjesto njih”, dodaje se iz DIP-a.

Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će glasanje obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima Covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.

“DIP cijelo vrijeme vodi računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja pučanstva. Po izmjenjenoj tehničkoj uputi osoba zaražena Covidom-19 ne smije doći u kontakt s glasačkim listićem, biračkim odborom i bilo kojim drugim izbornim materijalom”, dodala je Lovrin.

Od osoba u samoizolaciji za glasanje se javilo njih 476. Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom, a neki su javili da imaju nekoga za pozvati, dodaju iz DIP-a.

“Zakon kaže da osobe zbog tjelesne mane ili su nepismeni mogu glasati uz pomoć druge osobe. Oni će izraziti želju i volju za koga glasati, a fizički će to umjesto njih napraviti netko drugi”, pojasnila je Lovrin proceduru.

Detaljne izmjene u tehničkim uputama možete pronaći u ovom dokumentu:

Ustavni sud RH odlučio je na današnjoj sjednici da se ne može uskratiti ustavno biračko pravo oboljelima od Covida19, jer bi to bilo suprotno Ustavu, doznao je N1 od više izvora bliskih Ustavnom sudu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je, podsjetimo, već danima pod kritikama u javnosti zbog odluke da dijelu birača oduzme biračko pravo na ovim izborima. DIP je zbog toga nekoliko dana pred izbore promijenio ranije upute vezane za glasanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom, ali nije promijenio ključno pravilo, a riječ je o zabrani glasanja zaraženima koronavirusom.

Komentari

Komentari