Petak, 7 kolovoza, 2020

ĐIKIĆU JE NEŠTO ČUDNO OKO BOMBASTIČNE NAJAVE O ‘POTPUNOM LIJEKU ZA RAK’: ‘Ovo je dosta zabrinjavajuće’

Ivan Đikić komentirao je senzacionalnu vijest da će tim izraelskih znanstvenika za godinu dana imati prvi “potpuni lijek” za rak

Nakon što je objavljena vijest da će tim izraelskih znanstvenika za godinu dana imati prvi “potpuni lijek” za rak, pod nazivom MuTaTo (multi-target toxin), za koji tvrde da je svojevrsni antibiotik protiv raka te da će imati ili minimalne ili nikakve nuspojave, svoje mišljenje o ovoj senzacionalnoj vijesti dao je za Slobodnu Dalmaciju i poznati hrvatski znanstvenik i stručnjak za tumore, prof. Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Đikić smatra da u objavljenom članku mnogo toga “zvuči neozbiljno, nelogično i zaključci se olako daju bez ikakvih znanstvenih podataka, dokaza”. Također je mišljenja da je djelovanje tog lijeka puno nelogičnosti budući da je “nemoguće djelovanje lijeka protiv tumorskih antigena na način kako je to prezentirano u tom članku.”

“Posebno zabrinjava nedostatak znanstveno objavljenih činjenica za tvrdnje koje je nemoguće ostvariti, primjerice djelovanje na sve tumore i njihove peptide. Iako klinička ispitivanja još nisu započela, i dalje se obećava revolucionarni lijek”, rekao Đikić.

Lažno obećanje

Prema njegovu mišljenju, vjerojatnije je u pitanju lažno obećanje.

“Nitko ne zna kako će završiti kliničko ispitivanje prije njegova završetka. Stoga je sve to dosta zabrinjavajuće i vjerojatnije je da je to lažno obećanje o revolucionarnom lijeku nego ozbiljna tvrdnja temeljena na znanstvenim rezultatima koja mogu potvrditi ta lako dana obećanja.

Nikada nisam čuo za tu kompaniju niti za te znanstvenike i vjerujem da je to dio neodgovorne promocije te kompanije ili varanje javnosti zbog drugih razloga. Nažalost, oboljeli od tumora ne trebaju obećanja nego djelotvorne i potvrđene metode ili lijekove koji pomažu u njihovim realnim životima”, zaključio je Đikić za Slobodnu Dalmaciju.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> IZVJEŠĆE AMERIČKE NSA Siguran vojni sukob na Balkanu u 2019. godini
>>> SEVERE WEATHER OBJAVIO UPOZORENJE ZA HRVATSKU: Za ono što donosi vikend treba biti spreman. Promjena stiže već danas
>>> RUSKI AVION NIJE PROŠAO NEPRIMIJEĆENO, PUTIN UZIMA VENEZUELANSKO ZLATO? Trump zaprijetio specijalcima i vojsci
>>> AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI RAZOTKRILI PRAVU NADMOĆ? Kina ubrzano radi na još jednom misterioznom nevidljivom oružju budućnosti
Komentari

Komentari