ĐIKIĆ PUKO: Žestoko reagirao na Radmanove izjave: ‘Ono što je rekao može dovesti do porasta zaraze’

Podijeli

‘Usporedbe krivih brojeva koji za javnost žele umanjiti opasnost ovog virusa jer će samo dovesti do više štete i širenja virusa, a time i utjecaja na gospodarstvo, zdravstveni sustav i smrtnost’

Nakon što je akademik Miroslav Radman podigao prašinu izjavivši da mu nije jasno zašto se uzbuđujemo oko koronavirusa kada je u Hrvatskoj zabilježeno tek oko 300 preminulih od Covida-19, dok godišnje umre oko 50.000 ljudi, javio se znanstvenik Ivan Đikić sa žestokom reakcijom.

“COVID virus se ne smije ignorirati, niti omalovažavati. To smo naučili na primjeru mnogih zemalja svijeta, posebno najbogatije i najnaprednije zemlje svijeta, SAD-a. Oni su unutar devet mjeseci imali preko 210.000 mrtvih (više nego u bilo kojem ratu ili nepogodi u zadnjih 100 godina) i preko 7 milijuna oboljelih. Jedna petina tvrtki je zatvorena, a 30 milijuna ljudi je izgubilo posao.

Znanstveno su neutemeljene usporedbe krivih brojeva koji za javnost žele umanjiti opasnost ovog virusa jer će samo dovesti do više štete i širenja virusa, a time i utjecaja na gospodarstvo, zdravstveni sustav i smrtnost.

Pravilnim ponašanjem, novim lijekovima, boljim testiranjima i primjerenim mjerama i bez kompletnih karantena, možemo kontrolirati ovaj virus do dolaska cjepljenja i tako osigurati zdravlje, školovanje i gospodarstvo. Pri tome možemo slijediti primjere Novog Zelanda, Južne Koreje, Njemačke i brojnih drugih zemalja”smatra Đikić, javlja Slobodna Dalmacija.

Ne postoje dva virusa

Na pitanje što misli o Radmanovoj pretpostavci da se možda radi o dva virusa, Đikić kaže za Slobodnu Dalmaciju da mu nije poznat ni jedan znanstveni rad da postoji mješanje dva različita COVID virusa iz raznih zemalja koji mogu objasniti razlike u kliničkim slikama kod oboljelih.

“Činjenice su da se SARS-CoV-2 nije značajno promjenio mutacijama tj. nije oslabio tijekom ljeta niti je mutirao i postao opasniji sada u jesen. Virus je stoga funkcionalno isti ali se mjenja okolina, koncentracija virusa. Postoje razlike kod pojedinaca genetske, komorbiditeti, dob a posebno imunološki odgovor osoba koje dodu u kontakt s virusima”, rekao je Đikić.

Usporedba s HIV-om

Đikić je komentirao i Radmanove usporedbe novog koronavirusa i virusa HIV-a te tvrdnju da ćemo prije pronaći lijek nego cjepivo protiv koronavirusa. “Važno je naglasiti da su COVID i AIDS različite bolesti i da su SARS-CoV2 i HIV različiti virusi. Za gripu i COVID uspješnija su cjepiva i vjerojatnije je da ćemo dobiti prije uspješno i djelotvorno cjepivo nego ciljane lijekove jer za njih trebamo puno duže vrijeme.

Za stvaranje različitih cjepiva novih tehnologijama bilo je potrebno samo 42 dana odnosno par mjeseci prije nego se počelo s kliničkim ispitivanjima. U slučaju novih ciljanih lijekova protiv COVID virusa potrebno je značajno duže vrijeme prije nego se može početi s kliničkim ispitivanjima”, zaključio je Đikić za Slobodnu Dalmaciju.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MIŠETIĆ RASKRINKAO PUHOVSKOG: Objavljen Haški dokument, pogledajte što je točno svjedočio
>>> ‘Slobodan Milošević je živ!’ Šok u Srbiji: ‘Reći ću vam gdje se nalazi…’
>>> Ogromno otkriće: Sad je jasno zašto su neki smrtno bolesni od korone…
>>> Stručnjaci upozorili: ‘Ako je ovo prva stvar koju radite ujutro, posjetite liječnika’
Komentari

Najnovije